Общинското дружество "Метрополитен" подписа договори за закупуването на 16 нови метровлакове с компаниите Skoda и Siemens на обща стойност 318 милиона лева. По 134 милиона лева без ДДС ще получат както германската, така и чешката компания, пише "Капитал", цитирайки документите към обществената поръчка, обявена в сайта ЦАИС ЕОП.

От всеки от технологичните гиганти ще бъдат закупени по 8 влака за нуждите на софийското метро, но според срока на договора това ще се случи след три години. Влаковете, които ще достави Skoda са дълги 80 метра, а тези на Siemens - 60 метра.

Кварталите, към които ще се разширява софийското метро

Кварталите, към които ще се разширява софийското метро

Говори директорът на столичния "Метрополитен" проф. Стоян Братоев

В новите влакове има места за инвалидни колички и велосипеди. Те разчитат на електродинамично спиране, както и система, която позволява връщане на електричество в мрежата. Максималната скорост, която ще развиват е 90 км/ч.

Снимка 626145

Източник: фейсбук Йорданка Фандъкова

Край на руските влакове?

В новия търг нямаше как да участват руски компании, защото действа европейски регламент, който изисква над 50% от стоката да е произведена в ЕС, както и заради санкциите срещу Русия. Това обясни в начаото на тази година пред "Дневник" проф. инж. Стоян Братоев.

В изискванията на "Метрополитен" обаче е заложено новите метровлакове да отговарят на сега съществуващата действаща автоматика, която е руска.

Снимка 539938

Източник: ФБ

Предвижда се влаковете на Skoda да влязат в експлоатация по линии 1 (Люлин - Младост), 2 (Надежда -Лозенец) и 4 (Обеля - летище София) през 2026 година. Целта е да "подпомогнат" новата станция между Сливница и Обеля на стойност 43 милиона лева по линия 4 и да позволят по-малки интервали на чакане.

Метровлаковете на Siemens са предвидени за за третата линия на столичното метро (Хаджи Димитър - Овча купел).

В сайта на Агенцията за обществени поръчки все още няма качени договори с двете компании.

До 200 км/ч: БДЖ ще закупи нови влакове за близо 3 милиарда лева

До 200 км/ч: БДЖ ще закупи нови влакове за близо 3 милиарда лева

По обществени поръчки, обявени от Министерството на транспорта