Общият обхват на столичното метро към момента е 52 километра, с 47 метростанции. Накъде и как ще се разширява столичното метро в ефира на БНТ темата коментира директорът на столичния "Метрополитен" проф. Стоян Братоев.

По време на следващото заседание на Столичния общински съвет ще бъде обсъдено следващото разшитение, което касае връзките с Околовръстния път на София. Става въпрос за отсечката от метростанция "Люлин" до бул. "Петър Дертлиев". Това са две метроспирки, една от които междинна - между булевардите "Панчо Владигеров" и "Петър Дертлиев" и една на кръстовището между булевардите "Петър Дертлиев" и "Царица Йоанна".

"Това е част от подготовката за следващото по-нататъшно разширение на метрото. За конкретното разширение има одобрен общ устройствен план, но в неговите рамки трябва да бъде "закрепено" регулационно това трасе", обясни проф. Стоян Братоев

Разширява се третата линия на Софийското метро, ето докъде ще стигне

Разширява се третата линия на Софийското метро, ето докъде ще стигне

Ще се строи трасе с дължина 3 км

Предвижда се този участък от столичното метро да обслужва втори и трети микрорайон на "Люлин", а също и частично първи микрорайон.

В момента най-големият квартал на София има само две метростанции.  С новото разширение ще бъдат обслужени над 28 000- 30 000 души допълнително, като по-далечните прогнози са за 35 000 души. 

Трасето на тази част от метрото минава изцяло под регулационно определения булевард "Царица Йоанна", затова не се предвижда отчуждаване на частни имоти. Булевардът, в момента има изпълнено само южно платно и трябва да бъде изпълнено, заедно с метрото и северното платно.

Още тази година ще започне строежът на междинна метростанция между спирките "Сливница" и "Обеля", където се прави жп гара, има предвидена и автогара. Стойността на този проект е около 43 млн. лева. Метростанцията ще бъде разположена под пероните на жп гарата и изходите ѝ ще излизат, именно на тях.

"Не само метростанция, а има връзка и с депото, има 1,2 км релсови пътища. Целта е от гарата директно да влизат в метрото пътници от всички влакове по западното направление - Божурище, Кюстендил, Драгоман, Сливница и Костинброд", посочи проф. Стоян Братоев.

Софийското метро стига до The Mall през 2024 г.

Софийското метро стига до The Mall през 2024 г.

"Метрополитен" обяви поръчка за 530 млн. лв.

Разширението на метрото към "Студентски град" ще бъде след метростанция "Витоша", посочи още проф. Братоев. Трасето ще минава под бул. "Черни връх", ще пресича "Симеоновско шосе" и ще "влезе" в "Студентски град". Прогнозното натоварване на тази отсечка е от 45 000 пътници.