Метрото в София ще бъде разширено с още шест метростанции и ще достигне кръстовището на бул. "Цариградско шосе" и ул. "Йерусалим" край The Mall, където ще бъде изграден и буферен паркинг. "Метрополитен" пусна обществена поръчка за четвъртия етап на третия лъч.

Новото разширение на метрото започва от метростанцията край Военна академия "Г. С. Раковски". Следващата станция ще бъде на кръстовището на улиците "Гео Милев" и "Черковна" с бул. "Ситняково". Оттам то ще продължи към станция на кръстовището на ул. "Гео Милев" и "Николай Коперник". Третата станция ще е на ул. "Гео Милев" и "Слатинска", а четвъртата — на кръстовището на бул. "Шипченски приход" и бул. "Асен Йорданов".

Предпоследната метростанция ще бъде на бул. "Асен Йорданов" срещу зала "Арена Армеец", а последната — в локалното платно на бул. "Цариградско шосе" преди кръстовището с ул. "Йерусалим". Там ще бъде изграден и паркинг с общо 230 паркоместа.

Предвижда се новото разширение с обща дължина 5,66 км да струва 530 млн. лв. "Метрополитен" пусна обществена поръчка, по която фирмите могта да кандидатстват до 15 април т.г. Очаква се новите метростанции да бъдат готови до 2024 г.

Междувременно се очаква завършването на целия трети лъч на метрото от кв. "Горна баня" до ж. к. "Левски".

Първите 8 спирки от третия лъч на метрото вече са отворени. Как изглеждат те?

Първите 8 спирки от третия лъч на метрото вече са отворени. Как изглеждат те?

Целият метродиаметър вероятно ще бъде отворен догодина