Още на 46 години Илън Мъск има основани 3 революционни мултимилиардни компании в 3 различни полета на дейност - Paypal, Tesla и Space X.

Сам казва за себе си, че работи по 100 часа на седмица в продължение на 15 години, като след това ги намалява до 85. Близки около ексцентричния визионер казват, че често пропуска обяд или се храни, вършейки нещо друго, като това - непрестанно да отговаря на имейли.

Без съмнение работната етика играе важна роля, за да те превърне в професионалист в това, което правиш. Хора като Мъск, които имат толкова строга трудова дисциплина често подхождат по креативен начин и са способни да решават сериозни проблеми, пише Business Insider.

Методът на изпълнителния директор на Teslа да намери изход от даден проблем включва средните 3 стъпки:

1. Идентифицирайте проблема

Когато сте изправени пред трудна ситуация, напишете на лист идеите, които ви хрумват за нейното разрешение.

2. Разделете проблема на основните му части

Започнете да си задавате въпроси, които са свързани с проблема.

"Например, ако ми кажат, че батерийните пакети са много скъпи и това няма да се промени ще си задам следните въпроси:

От какви материали са съставени батериите? Каква е цената на тези материали? Стигам до извода, че съдържат кобалт, никел, алуминий, въглерод и други вещества. И се питам отново, ако купим тези ресурси от Лондонската борса, колко ще струва всеки от тях."

Така според Мъск вместо да се следва убеждението, че батериите са скъпи, човек трябва да си зададе въпроси, за да разбере дали наистина са скъпи и ако са, защо това е така.

3. Създайте решение от нулата

След като дефинирате проблема и го разглобите на части, трябва да намерите решение. Примерът, който ексцентричният визионер дава е следният:

Ако имате нужда да отслабнете и трябва да тренирате 5 дни в седмицата по един час, може ли да губите тегло, ако се упражнявате по-малко? Отговорът според него е да, ако правите 15-минутни, но по-интензивни тренировки.

Според него същите методи могат да се приложат за всеки проблем. Ако той са раздели на малките елементи, които го съставят, анализът ще е по-лесен и може да се намери решение.