Туристическата услуга за наемане на жилища от частни лица - Airbnb се подготвя да пусне е нов продукт, насочен към по-заможните VIP-туристи.

В рамките на проекта за по-богатите пътешественици ще бъде предлагано наемането на по-скъпи квартири. Те ще бъдат предварително проверявани от сътрудници на Airbnb, заявиха няколко източници, запознати с намеренията на компанията.

В пилотен режим новата услуга ще бъде пусната в най-близко време, информира Bloomberg.

За тестване на новия продукт ще бъде избрана ограничена група собственици на жилища. Те ще бъдат посетени от сътрудници на Airbnb, които ще проверят, дали апартаментите им съответстват на определени стандарти, характерни за хотелите.

Например, предлагат ли хотелски комплект тоалетни принадлежности като комплект четка и паста за зъби, сапун, шампоан, а така също бутилирано вода, чай и ща-кафе за потребителите на услугата.

Стопаните на жилището, преминало успешно инспекцията, ще имат правото да се възползват безплатно от фотографите на Airbnb. Направените от тях снимки ще бъдат качени на сайта, заедно с предлагания за наемане апартамент.

Предполага се, че новият продукт на Airbnb ще заработи пълноценно към края на 2017 година.

Според анализатори, този проект заплашва бизнеса на големите и известни вериги хотели от типа на Hilton и Marriott. Хотелиерите вече загубиха част от по-ниско бюджетните си клиенти, заради нарастващата популярност на услугите, предлагани от Airbnb. Сега компанията се е прицелила и към туристи, които по-рано избягваха наемането на частни квартири, предпочитайки проверените услуги на по-скъпите хотели.

Преди излизането на информацията за този нов продукт на Airbnb стана известно и осъществяването на един друг проект. Създава се нова разновидност на услугата Airbnb - приложението Overnight, което позволява на жени да наемат апартаменти за своите пътувания само от представители на своя пол.