Каквото  ида си говорим, истината е, че повечето хора не се отделят почти никога от мобилни си телефон, дори когато са на ваканция. Не са малко и тези, които проверяват мейлите си, а за публикацииите в социалните мрежи и ползването на интернет като цяло няма нужда и да споменаваме. Една американска туристическа компания си поставя за цел да промени тези навици и да накара хората да ходят на почивка без мобилен телефон. За целта събира и такса в размер на $2 000, пише CNN Business.

FTLO Travel е компания, насочена към соло пътешественици от поколението на милениалите, която стартира пътувания без телефон от февруари 2024 година. Пътешествието ще предлага на желаещите възможността да се откажат от мобилните си устройства и да се насладят на задълбочено изживяване, като общуват с местни жители и се приспособяват към нова обстановка. Участниците ще се отправят на петдневни или едноседмични пътувания без смартфони, без имейли, без Facebook и Instagram и без преводач. 

"Надяваме се, че хората ще приемат предизвикателството да пътуват без телефон и че пътуването без устройства ще доведе до по-богати преживявания и по-дълбоки връзки", коментира пред CNN основателят и изпълнителен директор на FTLO Travel Тара Кейпъл.

Правилата за сигурно и комфортно соло пътешествие в чужбина

Правилата за сигурно и комфортно соло пътешествие в чужбина

Експерти съветват да обмислите план за пътуване, и какво още

Дестинациите

Цените на пътуванията без телефони на FTLO Travel за групи от 14 души започват от $1 999 и ще се проведат в Италия - Рим и Флоренция, Куба - Хавана, Португалия, Мексико, Коста Рика и Исландия. По-дългите седемдневни пътувания са на стойност 3200 долара. Всеки може да се присъедини от всяка точка на света, тъй като самолетният билет не е включен в цената.

Улко-Таммио във Финландия се обяви за първия в света туристически остров без телефони, като призова посетителите да се потопят в заобикалящата ги природа. Много други хотели или места за престой, като престижния Rancho La Puerta в Мексико, се обявяват за дестинации за дигитална детоксикация, в които фокусът е върху релаксацията, необременена от телефони и компютри.