Доста трудно да си представим как е възможно да се живее по принцип без тези естествени водоеми и че има страни някъде, където те напълно липсват, където не тече нито една постоянна река.

Общо по света има седемнадесет такива държави, като девет от тях са разположени на острови. Най-голямата страна без реки е огромна по територия, нейната площ е 2 милиона квадратни километра.

Снимка 500282

Източник: iStock

Климатът на планетата не е еднакъв навсякъде. Има райони, където валежи изобщо няма или количеството им е малко и нестабилно. Това е едно от основните причини учени от цялата планета да обърнат сериозно внимание на проблема, свързан с водните ресурси.

Причината за сезонната загуба на вода в осемнадесетте най-големи реки на планетата са природните условия - климатът, който е претърпял промени, и глобалното затопляне. Всяка година тези 18 реки губят до осемдесет процента от водата си, пише novate.ru.

Басейнът на Ефрат-Тигър, който захранва по-голямата част от сирийските и иракските територии, пресъхва много бързо. През 2018 г. подземна река, снабдяваща хората с питейна вода, престана да съществува в Кейптаун (Южна Африка). В Иран река Кум е обявена от Институт за изследване на водата за световен феномен поради колосалната загуба на вода - по-голямата част от собствения й поток.

Снимка 484549

Източник: EPA/БГНЕС

Коя държавата с най-голяма територия, в която няма реки

Първото място в този негативен рейтинг е заето от Саудитска Арабия - 2 149 690 квадратни километра. 95 процента от цялата територия на страната е пустиня. През лятото средната температура на въздуха достига 45 градуса по Целзий. В редица райони на тази държава валежи не е имало от няколко години. Прясната вода в това състояние е напълно концентрирана във водоносни хоризонти. Източниците за питейна вода тук са:

  • морска вода, преминала процедурата по обезсоляване - 50 %;
  • невъзобновяеми подземни води - 40%;
  • повърхностни води, събрани в планински райони - 10%.

Трябва да се каже, че всички, без изключение, държави, които съществуват на Арабския полуостров, най-големият на Земята, нямат реки от постоянен тип. Повечето от страните от Близкия изток, които са посочени по-долу, разчитат на обезсолени водни ресурси, за да задоволят всичките си нужди от прясна вода. В редица страни водата след дъжд се съхранява с месеци в низините на долините или пресъхналите речни корита. В същото време количеството на такава вода е ограничено, което е свързано с топлината и неблагоприятните метеорологични условия за попълване на ресурса.

Коя държава, където няма реки, е най-малката по площ?

Най-малката, ако може да се нарече пълноценна държава, се нарича Ватикана, която заема площ от едва 0,445 квадратни метра. В нея няма не само реки, но и езера, както и планини, които биха могли да бъдат ледници. Водата тук се доставя от Италия.

Такава супер малка държава е и Монако, но липсата на водни ресурси в такива страни, не е проблем, който тревожи.

Снимка 445925

Източник: GettyImages

Страните, в които изобщо няма постоянни реки

Арабския полуостров:

Саудитска Арабия;

Йемен (само в югозападната част има река Вади Хадрамаут, която съществува почти през цялата година);

Катар;

ОАЕ;

Оман;

Кувейт.

Снимка 460829

Източник: Wikipedia

Европейски регион:

Ватикана

Монако

Снимка 360818

Източник: Wikipedia

Островни държави:

Бахами - Атлантически океан

Бахрейн - Персийски залив

Малта - Средиземно море

Коморски острови и Малдиви - Индийски океан

Тувалу, Маршалови острови, Кирибати, Науру - Тихоокеански регион