Филипините цели да ваксинира цялото си население от над 100 милиона души срещу коронавирус до 2023 г., пише Bloomberg. Разпространението на ваксините може да започне още през февруари, въпреки че по-голямата част от ваксинациите ще започнат през втората половина на 2021 г. Столичния регион, където са една трета от инфекциите на Covid-19, ще бъде приоритет, казват експерти.

Тази седмица правителството може да подпише сделки за доставки с производители на ваксини, включително AstraZeneca и Sinovac Biotech за 60 милиона дози. Със Serum Institute of India е подписан договор за 30 милиона дози. Споразумения за доставка се финализират и с Pfizer -BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna и руския Национален център по епидемиология и микробиология.

Sinovac се ангажира да достави 25 милиона дози ваксини за Филипините тази година, заяви говорителят на президента Хари Роке - първата пратка се очаква през февруари. Президентът Родриго Дутерте предпочете да му бъде поставена ваксина или от Китай, или от Русия възможно найскоро, каза Роке.

По думите на министъра на здравеопазването Франсиско Дуке стадният имунитет може да бъде постигнат още през 2021 г. тази година, тъй като правителството има за цел да закупи 148 милиона дози ваксини, за да ваксинира повече от половината от населението през 2021 г. Определени са 1,7 милиарда долара за покупки на ваксини тази година, по-голямата част от които са от заеми.

Според проучване на Pulse Asia Research почти половината от гражданите на Филипините са обезкуражени относно ваксинацията, най-вече заради опасенията за безопасност. Това ще бъде предизвикателство за плана за имунизация на всички граждани.