Градовете по света растат по броя на своите жители, но и буквално на височина. Новите жилища стават все по-високи през последните години. Но не е ли цената на модерните красиви и големи сгради твърде висока за човешкото здраве и благополучие? Дали възходящият растеж на градовете може да повлияе негативно на техните жители, пише в статия на trends.rbc.ru, която ви предлагаме със съкращения.

Нарастващата популярност на високите сгради се отбелязва в много страни - от Индия до Великобритания има пиково търсене и изграждане на високи сгради. В Китай отиват по-далеч, подготвяйки се за изграждането на полуавтономни градски кули.

В същото време много малки населени места понякога проявяват необясним интерес към многоетажни сгради. Така например през 2019 г. в датското село Бранд, чието население не достига дори 8 хиляди души, бяха обявени планове за изграждане на един от най-високите небостъргачи в Европа .

Въпреки факта, че днес дори в Москва 5- и 9-етажни сгради все още преобладават , жилищните мини-небостъргачи все повече предявяват своите претенции за господство. Само за периода от 2017 до 2020 г. броят на новите жилищни небостъргачи в руската столица се е увеличил с 1,5 пъти, а при жилищата от луксозния клас ръстът е дори два пъти.

Винаги е имало много недоволни от тенденцията към такива сгради, а дискусиите за тяхната "грозота", за рисковете и неудобството на такива жилища не стихват. Но както показва пазарът, удобството и комфортът са нещо, което хората са готови да пренебрегнат.

Снимка 337019

Източник: Getty Images

Повече етажи - повече ползи

Според статистиката повечето хора мечтаят да живеят в частна къща, а не в апартамент. Но на практика тези желания имат малък ефект: по-малко от една трета от семействата в Русия живеят в частни къщи и повече от 70% в жилищни сгради. Това се отнася както за закупуване, така и за вземане под наем и дори да говорим за модерния коливинг сред младите специалисти, приоритетът на високите сгради остава.

Проучванията , които показват, че оптималната височина на една къща е до 12 етажа, остават само теория. Но причината за това не е инерцията и нежеланието да се промени нещо, а финансовият фактор. Проблемът с достъпността на жилищата е основният спусък, който принуждава милиони хора по света да се преместят на 20-ия етаж и по-горе. Апартамент в многоетажна сграда, с изключение на луксозните недвижими имоти, е рационална покупка, основана на компромис.

Друга световна тенденция е продължаващата урбанизация: според оценките на експертите от Световния икономически форум до 2050 г. делът на световното градско население ще нарасне от сегашните 55% на 68%, достигайки 6,5 милиарда души. Частната къща в тези условия ще става все по-рядка и не всеки може да си позволи да закупи апартаменти в елитни нискоетажни нови сгради.

На глобално ниво, особено в развиващите се страни, ситуацията е подобна. Ако в европейските страни проекти като реконструкцията на "хрушчовските панелки" в Германия могат да се оправдаят, то в случая с многомилионните мегаполиси на Русия или Азия това едва ли ще проработи. По-скоро обратното: дори и в Москва, не броят на етажите се намалява, а площта на апартаментите, достигайки даже до 10 квадратни метра. Но малка площ е само малка част от това, с което могат да се сблъскат жителите на евтини апартаменти в многоетажни сгради.

Снимка 370570

Източник: Getty Images

Срив на инфраструктурата

Когато купуват евтино високоетажно жилище, хората мислят на последно място за развитата инфраструктура - особено ако "високото" е построено на мястото на бивш паркинг или в пустошта. Но с течение на времето инфраструктурните проблеми излизат на преден план, превръщайки се в проблем, който не винаги е по силите дори на властите да разрешат.

Според специалиста по градско развитие Сергей Малцев, високите сгради могат да повлияят на развитието на кварталите по най-негативния начин - ако успоредно с това не се "захранват" транспортната и комуналната инфраструктура.

"Разбира се, имаме ефективно метро, ​​едно от най-големите и красиви в света. Но нямам представа какво ще се случи например на лилавата линия след изграждането на "реконструирани" високи сгради с 20+ етажа вместо пететажни сгради в района на Кузминки ", казва Малцев.

Според него "пет етажа е златният стандарт в света, почти перфектен баланс между плътност и комфорт на живот". Метрото е само един пример за проблемите на инфраструктурата. Към това трябва да се добави и липсата на паркоместа, липсата на детски площадки, на места в училища и детски градини, които не винаги отговарят на броя на жителите на района. Същото е с поликлиниките, има даже проблеми с извикването на асансьори. Слабо развитата транспортна инфраструктура също е "отговорна" за проблемите със задръстванията.

Снимка 452929

Източник: iStock

Здравни и психични рискове

"Високите сгради" са по-опасни от "ниските сгради": най-малкото, колкото повече е "откъснат" човек от земята, толкова по-голям е рискът той да падне от височина или да бъде в опасност при аварийни ситуации. Освен това се смята, че дори самият начин на живот в многоетажна сграда засяга всички нейни жители.

Според проучванията на учени от САЩ "небостъргачите" могат да причинят психически проблеми и да се отразят негативно на възпитанието на децата. Високите сгради също могат да допринесат за влошаване на ситуацията с престъпността: още през 70-те години на миналия век са публикувани проучвания, според които "колкото по-високи са сградите, толкова по-висока е престъпността" . И някои експерти продължават да поддържат това мнение и днес, макар не всички да са съгласни с тях.

Нека го кажем направо: хората под 45 години не се интересуват в каква къща живеят. Да, има лични предпочитания, но няма особено ниво на стрес от жилищата в многоетажни сгради. За някои, напротив, това е отдушник: да се изкачите по-високо и да погледнете света от своя 25-ти етаж. Не забравяйте за социалния кръг: жителите на многоетажни сгради обикновено са млади семейства, което означава, че им е по-лесно да завършат нови познанства и да намерят съмишленици, обяснява психологът Римма Фадеева.

"На представителите на по-старото поколение, разбира се, им е по-трудно: за тях "небостъргачите" не са съвсем позната среда и високата плътност на хората, може да "смути" и предизвиква усещането, че са "излишни" на фона на активната младост, но по-скоро става въпрос за лична липса на реализация. От друга страна, да живееш в нова къща е приятно и удобно, никой не трябва да ходи пеша по стълбите до петия етаж ", добавя тя.

Що се отнася до проблема с недостатъчната слънчева светлина в стаята, тогава, според Фадеева, този проблем може да бъде коригиран чрез разходка в парковете. Повечето от новите квартали, отбеляза психологът, имат всички възможности за това.

Но ако психологическите рискове са все още относителни, то повишената опасност при "небостъргачите" от епидемиологична гледна точка е факт. При условия, когато огромен брой хора живеят в сграда с един или два входа, шансът за разпространение на вируси е значително по-висок. Както показва пандемията, в Индия жителите на високи къщи са били заразени с Сovid по-често, отколкото жителите на бедните квартали.

Снимка 331366

Източник: iStock

Частна къща вместо многоетажни сгради?

Многото недостатъци на високите жилищни сгради дават много основание за критики от страна на урбанисти или блогъри, но не и от властите. Въпреки че понякога "небостъргачи" се появяват в контекста на демографската политика.

Например, през 2019 г. временният губернатор на Курганска област Вадим Шумков заяви , че развитието на градове с многоетажни сгради възпрепятства увеличаването на раждаемостта. Това се отбелязва и на експертно ниво. Понякога се чува темата за алтернативен вариант: индивидуални частни жилища. Държавата залага специално на къщи и вили, като възнамерява да привлече част от населението към тях. През октомври миналата година правителството разшири ипотечните кредити за индивидуални частни къщи и като се има предвид, че жилища в такива условия отговарят на нуждите на по-голямата част от населението на страната, тази опция може да бъде привлекателна за мнозина.

Но дали това ще засегне мегаполисите, все още е въпрос. В световен мащаб съдбата на жилищните високи сгради също е малко вероятно да се окаже различна: ако за сравнително богата Европа все още има избор, то за развиващите се страни с огромно население, които искат да се преместят в нови жилища, висока сграда е най-добрият вариант. Високите сгради са били и остават възможност за сравнително евтино подобряване на жилищните условия и нито ниските сгради, нито индивидуалите частни къщи могат да се конкурират с тях по популярност - поне докато животът в мегаполисите привлича стотици милиони хора по целия свят.