Хотелите в един от най-предпочитаните курорти по морето Слънчев бряг са почти пълни, а желаещите да посетят тази част на родното Черноморие през август трудно могат да си намерят място за преспиване, обяви Янко Янов, генерален мениджър на едно от най-големите хотелски дружества в курорта „Слънчев бряг хотел холдингс“.

„Най-голям е ръстът на туристите от Централна и Източна Европа - Полша, Чехия, Унгария, Русия“, уточни още Янов. По думите му хотелите на дружеството традиционно са предпочитани и от немски и израелски туристи.

Местата за т.нар „висок сезон” в хотелите са изкупени още през февруари и март. А тази година хотелиерите отчитат двоен ръст на записванията още през зимните месеци.

Според Янов ръстът на туристите за целия сезон ще е около 10 на сто, като процентът на руснаци отседнали по хотелите в Слънчев бряг, не е толкова осезаем. Причината се крие в това, че голяма част от руските туристи у нас вече идват в собствени или наети апартаменти.

Близо две трети от отседналите в хотелите пък са семейни туристи, като през последните години все повече български семейства избират да прекарат ваканцията си в затворените хотелски комплекси.

„Безспорните плюсове, с които Слънчев бряг привлича туристите, са морето и модерните хотели. Минусите за туристите са „скъпият плаж“  и нощният шум”, обясни специалистът.