Когато става въпрос за покупката на самолетни билети, всеки знае, че колкото по-рано го направи, толкова по-добре. Въпреки това е трудно да се посочи точно кое е най-подходящото време и кое - най-неподходящото.

Цените на билетите варират спрямо дестинацията, сезона, дните от седмицата и така нататък. Но уцелването на най-подходящото време може да спести доста пари особено в случаи, при които пътува по-голяма група от хора.

От платформата за пътувания CheapAir обаче се опитват да помогнат на потребителите със съвети в тази посока, като всяка година пускат изследване за това кога точно цените биха били най-ниски. За целта те изследват 917 различни полета.

Последното им изследване за 2017 година показва, че в най-добрият случай покупката на самолетни билети трябва да стане 70 дни преди полета или малко повече от 2 месеца преди него. Все пак обаче този период е различен за отделните сезони.

През зимата най-подходящо е покупката да бъде направена 62 дни по-рано, а през пролетта - 90 дни по-рано. За лятото препоръчителният период е 47 дни по-рано, а през есента трябва да се действа най-бързо или 69 дни по-рано.

По отношение на дните от седмицата от CheapAir посочват, че няма значение кога точно се купуват билетите. Но значение има в кой ден е полетът. Най-евтино е да се лети във вторник и сряда, а най-скъпо - в неделя.