Замисляли ли сте се кои са най-важните фактори за да живеете пълноценен живот? Оказва се, че един от най-важните фактори за пълноценен живот според българина е наличието на пари. В топ пет влизат още отношения, цели и здраве.

Това показват данни от национално представително проучване за пълноценния живот на "Лидл България". Анализът включва включва 82 показателя, групирани в седем категории - здраве, отдих (свободно време, хобита, интереси, почивка), отношения (социална среда и отношения с хората), пари, професия, образование, цели (неща, към които се стремим, увереност, удовлетвореност). Провежда се за четвърти път от 2017 година насам.

Като група фактори значението на парите винаги е било най-голямо и тази група е на първо място. За разлика от индивидуалните фактори, при които първото място винаги касае здравето - лично или на близките).

Въпреки, че парите са на първо място при най-желаните фактори, в реално изпълнение те са на последно място:

Снимка 605703

Източник: Лидл България

Финансовото обезпечение винаги е било в топ 10 десет фактора за пълноценен начин на живот на българина, като тази година проучването показва, че е на 8-о място. През 2020 например този фактор е бил класиран от българите на 7-мо място.

51% от българите посочват важността на финансите като фактор с голямо значение. Това е голямо увеличение в сравнение с предходните години (45% за 2020 г. и 2017 г. и 48% за 2018 г.).

Интересни изводи могат да се видят в отговорите на въпроса какви са най-важните фактори за финансов успех.

Според българина това е здравето - нещо повече: то е с огромна преднина в сравнение с останалите фактори за финансово благополучие, според българина. Близо 70% от анкетираните са отговорили, че това е най-важният фактор в това отношение. На второ и трето място идват вложените усилия и интелекта. Следват поемане на рискове, креативност и контакти с хората.

В анализа се отбелязва друг интересен момент, а именно,, че нараства значението и на фактора "Ежедневни усилия", което означава, че освен здраве, усилия и интелект, трябва и постоянство.

Снимка 605704

Източник: Лидл България

Индивидуални фактори

Въпреки, че изглежда, че факторът пари е от огромно значение, проучването показва и че здравето и семейството затвърждават са водещи фактори, на които се крепи пълноценният живот на българина. В това отношение резултатите не се променят значително през последните пет години. Значителен ръст отбелязват важността на здравия сън, приятелите и социалните контакти, както и парите и постигането на желан стандарт на живот. В Топ 10 на най-важните фактори попада и липсата на стрес.