На 6 декември църквата почита свети Николай Чудотворец. Народът нарича празника Никулден, а на трапезата традиционно се поднася шаран. Когато говорим за нещо не толкова традиционно, а дори напротив - за най-скъпата риба, която можете да ядете през 2023 г., ние имаме безспорен победител.

Моретата са пълни с всякакви редки и вкусни морски деликатеси, но когато нещо е едновременно рядко и вкусно, то очаквано е скъпо. Ако сте любопитни кои са най-луксозните ястия с морски дарове, може би се чудите коя е най-скъпата риба, която можете да ядете.

Фугу - от $20 до $200 в зависимост от ястието

Снимка 644940

Източник: iStock by Getty Images

Фугу е вид риба балон, който е един от видовете, които се издуват, когато са застрашени. Те също са много отровни. Главният готвач трябва да бъде специално обучен за приготвяне на фугу, за да създаде нетоксично ястие с рибата. Тези обучени готвачи са толкова редки, че само няколко десетки ресторанта в света могат да сервират безопасно ястие фугу.

Фугу може да струва до 200 долара за паунд (0.4536 килограм). Можете да намерите тази риба балон и за 12 долара за паунд в наякои суши ресторанти, но това е едно от онези ястия, за които трябва да изберете от най-скъпите версии, отбелязва Ventured

Снимка 644941

Източник: iStock by Getty Images

твърди се, че вкусът на фугу е наистина уникален. Почитателите на рибата трудно намират нещо, с което да я сравнят. Все пак всички са съгласни, че това е наистина незабравим вкус. Това и опасността, присъща на храненето с фугу, правят рибата много търсена.

Риба меч - от $19 до $69 за паунд

Снимка 644939

Източник: iStock by Getty Images

Ако търсите скъпо рибно ястие, което не е суши, трябва да погледнете към риба меч. Тя е твърда, месеста риба, често приготвяна като пържола или кабоб. Цените на тази красива риба варира от 30 до 40 долара за килограм, въпреки че цената може да бъде малко по-висока. Причината да е толкова скъпа е, че рибата меч се лови много трудно. 

Жълтопер тон - от $8 до $30 за паунд

Жълтоперата риба тон, известна още като ахи, не е толкова търсена, колкото вида червен тон. Вкусът не е толкова богат, но все пак е много по-интересен от този на по-често срещаната риба бял тон. Тя се използва за суши и други рибни ястия, като често се комбинира с гъби от висок клас.

Снимка 644938

Източник: iStock by Getty Images

Тази риба тон обикновено струва около 30 долара за паунд, но може да бъде много по-скъпа, особено в северните райони.

Най-скъпата риба за ядене - червен тон - от $20 до $5000

Може би си мислите, че най-скъпата риба в света ще бъде нещо, за което никога не сте чували, което може да бъде уловено в някое неизвестно кътче на земното кълбо. Но това е същата риба, която можете да намерите в консерви в най-близкия магазин за хранителни стоки.

Снимка 644936

Източник: iStock by Getty Images

Има обаче много различни видове риба тон. Червеният тон се цени в различни ястия със сурова риба или суши и може да се продава за много пари в Япония. Всъщност през 2019 г. екземпляр от 600 паунда беше продаден за удивителните 3 милиона долара, или около 5000 долара за паунд. В масовия случай струва около 200 долара за паунд в Япония и между 20 и 40 долара за паунд в Америка.

Червеният тон има отличителен вкус и много хора го смятат за най-вкусния вид риба тон. Неговата популярност доведе до прекомерен улов от търговски риболовни флоти. Освен това е популярна дивечова риба и е много търсена от рибарите по целия свят, превръщайки се в рядко срещана риба. Рядкостта на тази по-голяма риба е другата причина за цената й. Предвид високия процент на прекомерен улов е вероятно цените на червените перки да продължат да растат в бъдеще.

Сьомга, риба тон, скумрия: Близо 1/4 от рибата на пазара е с високо съдържание на хистамин

Сьомга, риба тон, скумрия: Близо 1/4 от рибата на пазара е с високо съдържание на хистамин

Какво е хистамин и защо е опасен за хората?