Като помислим за това коя е най-скъпата туристическа дестинация в света обикновено си представяме Швейцария от по-близките и вероятно Бора Бора и Сейшелите от по-далечните и екзоничните. Всъщност, най-скъпото място за туристи в момента е заемано от не толкова известния остров Виекес в Пуерто Рико, носещ названието "райското място".

Виекес се намира само на няколко километра от брега на столицата Пуерто Рико и представлява комбинация от зелени гори, безкрайни пясъчни плажове и живописни хълмове. Любопитно е, че до 2003-а година островът е бил под контрола на военноморския флот на САЩ. След това туризмът процъфтява. Луксозният туризъм.

Новата любима туристическа дестинация на Европа е толкова скъпа, че местните не почиват там

Новата любима туристическа дестинация на Европа е толкова скъпа, че местните не почиват там

Една нощувка в луксозните курорти струва около 10% от средната заплата в страната

Колко е скъпо и защо?

Една от причините за много високите цени за почивка на острова е това, че много по-малко туроператори имат право да предлагат услугите си там. За това си има обяснение - мястото не е много голямо и Пуерто Рико държи да печели от него без то да бъде пренаселено. Друга причина е, че островът е защитен и съхранен благодарение на кампаниите на суперзвезди като Мартин Шийн, Рики Мартин и Бенисио Дел Торо, които обичат курорта и често го избират за своите ваканции.

Колкото до цените, на острова има само един суперлуксозен хотел, който предлага цени за нощувка от...50 000 щатски долара. Другият вариант за богатите туристи е наемането на частна вила, но и тук цените не са като при Airbnb. Въпросните къщички са много луксозни, подобно на тези в Бора Бора, а цените им са от по няколко хиляди долара.

Ресторантите в "райския остров" също са едни от най-скъпите в света, предлагащи екологично чисти продукти, достигащи "небесни" цени. 

Хотел с един апартамент на отдалечен остров: ненадминат лукс

Хотел с един апартамент на отдалечен остров: ненадминат лукс

В ерата на постоянната свързаност все повече искат хора да останат сами

И все пак, основните неща, които правят това място толкова скъпо са именно неговата по-оскъдна площ, защитетният му статус и добрата слава, донесена му от холивудски звезди и поп идоли.