2020 година срина туризма и много популярни туристически дестинации останаха буквално празни. С отварянето на пътуванията и посетителите се завръщат, а заедно с това и въздействието от свръхтуризма. Едва ли е изненадващо, че хората, които живеят в градове, с популярни туристически места, не са толкова склонни да се радват на завърналите се туристи.

Ето някои от популярните туристически дестинации, които не толерират свръхтуризма. Списъкът е посечен от euronews.

Барселона

Преди пандемията приблизително 30 милиона души посещават Барселона всяка година. Местните не можеха да купуват жилища, защото голяма част бяха купувани за наемане чрез платформата Airbnb.

Временна забрана за отдаване под наем на апартаменти за по-малко от 31 дни, беше въведена през август 2020 г.

В Барселона се пускат и нови автобусни маршрути, в опит да насърчат туристите да посещават и не толкова известни части на града. Властите се надяват, че с този ход ще попречат на струпването на туристи в популярните райони, като базиликата Саграда Фамилия например.

Венеция

Броят на посетителите на града преди пандемията варираше от около 20 милиона души всяка година. За сравнение жителите са едва 261 905 души. Свръхтуризмът отдавна е проблем във Венеция.

Градът забрани на круизните кораби да плават през историческия й център. Големите кораби с тегло над 81 000 тона са опасни за околната среда.

Според италианския вестник La Stampa от следващата година посетителите на Венеция може би ще трябва да плащат и "входна такса". Това може да струва на туристите между 3 и 10 евро в зависимост от това дали идват по време на силния сезон или не.

Как Сърбия успя да се възползва от "карантинния туризъм"?

Балканската страна, която успя да се възползва от "карантинния туризъм"

Тя се е превърнала в популярна междинна дестинация за индийците, защото им предлага безвизово влизане в страната

Амстердам

Канабис туризмът в Амстердам може да приключи. Кметът на града настоява за забрана на продажбата на подобни продукти на туристите. В последната си изборна кампания кметът многократно заявява, че търговията с канабис е станала "твърде голяма".

Преди пандемията градът привлича повече от милион посетители месечно. Евтините полети го превърнаха в популярна дестинация за пътувания през уикенда, но многобройните туристи създават проблеми на жителите. Нарастването на краткосрочните настанявания доведе до недостиг на жилища за местните жители.

Хавай

За ваксинираните американски туристи карантината при посещение на Хавай отпадна. През първите три дни след облекчаване на ограниченията за пътуване в Хавай, което се случи през юли, са пристигнали повече от 100 000 туристи. Това доведе до недостиг на работници в хотели и ресторанти, задръствания и чакане за място в ресторант над 90 минути.

Жителите на Мауи станаха жертви и на солени глоби. Притокът на туристи доведе до недостиг на вода. Местните бяха глобявани с по 500 долара за миене на автомобилите си с питейна вода, поливане на тревни площи и други.

В социалните мрежи местните хора отправиха апел да се прекрати свръхтуризма в района. Някои от тях казват, че са третирани като "граждани от втора класа". Кетът Майк Викторино поиска от авиокомпаниите да намалят броя на полетите за Хавай.