На фона на продължаващата пандемия на коронавирус, все повече хора, работещи от вкъщи се опитват да намерят начини да отидат на почивка, без да рискуват да бъдат изложени на вируса.

Тихоокеанската островна държава Фиджи обяви, че нейните граници ще бъдат затворени за търговски самолети поне до март 2021 г. Но пътниците с по-сериозни възможности може да заобиколят правилата, като се запишат за специален, личен "балон за пътуване" в луксозен курорт.

Курортът Laucala Private Island си партнира с Fiji Airways, националната авиокомпания на страната за специален маршрут.

До 20 гости могат да летят на частен чартърен самолет на Fiji Airways от Лос Анджелис до Нади, което е основното летище и основен транзитен център на Фиджи. Оттам те ще бъдат прехвърлени в Лаукала, където ще имат на разположение частния островен курорт за себе си.

Малкото пътници, допуснати до Фиджи подлежат на задължителна 14-дневна карантина, но поради това, че Лаукала е изолирана, Министерството на здравеопазването разреши програмата да продължи, без да се налага гостите да се изолират за две седмици.

Уловката е, че пътниците ще трябва да се подлагат на доста тестове преди да отседната в курорта. Те трябва да предоставят три отрицателни теста за Covid-19- един две седмици преди пътуване, един 72 часа преди качване (който ще бъде изпратен на туристическия орган за потвърждаване на разрешителните за пътуване) и един при пристигане във Фиджи.

Освен транспорта и хотела, пътниците ще могат да се възползват от частен апартамент на международното летище в Лос Анджелис - луксозен, личен салон на летището, който е бил използван от известни личности и членове на кралското семейство преди заминаването им.

Колко ще струва?

490 000 долара покриват разходите за самолета, минимум седем нощувки, различни дейности на острова, храна и напитки и летищни трансфери за до 20 души.

Скъпото предложение на Laucala може да не е привлекателно за повечето туристи. Но това не е единственият начин, по който Фиджи, чиято туристическа индустрия обикновено съставлява 40% от БВП, се опитва да компенсира пропуснатите приходи по време на пандемията.

Премиерът на Фиджи не крие желанието си да се обърне към ултра богатите пътници. Създадена е т.нар. "синя лента", която позволява на пътниците да идват в страната с частна яхта, като посетителите могат да се карантинират на борда си преди да слязат на брега.

Потенциален балон за пътувания може да бъде създаден между Фиджи, Нова Зеландия и Австралия, но все още е на идеен етап.