Пазарът на недвижими имоти през 2019 г. беше благоприятен. Въпреки, че се забелязваше лека тенденцията на увеличаване предлагането на жилищата, което води до равновесие на търсене и предлагане, миналата година беше доста добра, за всички които продаваха жилища и недвижими имоти като цяло. Тази година също се очакваше да бъде добра, но сегашната ситуация стопира пазара на имоти за известно време. Това заяви Мирослав Манолов, изпълнителен директор на строителната компания във Варна "Явор АД" в предаването money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Забелязва се промяна при най-търсените имоти сега, в сравнение с преди няколко години. Преди 3-4 години най-търсените жилища в града бяха тристайните апартаменти около 70 квадратни метра и 55 хил. евро. Сега се търсят апартаменти около 90 кв. метра и съответно с по-висока цена", заяви Манолов.

По думите му това се дължи на нарасналите доходи на населението, търсене на по-висок клас жилища и по-големи помещения. Според Манолов от март досега купувачите са станали по-предпазливи по отношение на стъпките за закупуване на имот, което се дължи на несигурността, обхванала целия свят.

Можем ли да очакваме за спад на цените?

По думите на експерта няма спад в цените поне засега. "Купувачите очакват да се има намаляване, но нито ние сме предприели подобни стъпки, нито забелязваме подобни тенденции и при другите колеги. По време на този период инвеститорите бяха склонни да дават отстъпки  от 3-5%. И ние като строители получихме отстъпки от водещи компании с 4-5%. Всеки беше склонен да подобни действия, за да върви бизнесът", заяви Манолов.

Да инвестираме ли в жилище сега?

Според експерта когато се предприема подобна стъпка трябва да се гледа напред в бъдещето. "Добре е да се избира правилният имот, а не евтиният - добра локация, качествени материали. Тази инвестиция ще даде възможност в бъдеще купувачът да има добра реализация. Ако имотът е добър, цената му няма да падне. Ако имат средства, които трябва да инвестират, жилището е добър вариант.", заяви още той.

Добрият имот - характеристики

Според Манолов локацията е най-важна. "Това е едно от най-определящите неща за един имот и зависи от това какво търси и желае купувачът. Други, също важни фактори са функционалност на жилището, изложение, качество на материалите и други".