Алико Данготе, най-заможният човек в Африка, е станал по-богат с $4,3 милиарда през 2019 г., пише Bloomberg. Състоянието му произтича от инвестициите му в цимент, брашно и захар.

62-годишният нигерийски бизнесмен приключва десетилетието с общо състояние от почти $15 милиарда, като така той се нарежда на 96-та позиция по богатство в класацията на изданието.

Роден в богато мюсюлманско семейство на търговци, Данготе започва бизнеса си с продажба на цимент на 21-годишна възраст. Критиците му все още го обвиняват, че част от състоянието му се дължи на близостта му до власта, което му е позволило да се възползва от нечестно предимство. Самият той отрича.

Неговият конгломерат Dangote Industries включва най-голямата циментова компания на континента. Тя е една от четирите публични компании под шапката на Dangote, които отговарят за повече от една пета от нигерийската фондова борса.

2020 ще бъде важна за милиардера, който е близо до завършването на една от най-големите петролни рафинерии в Нигерия. Тя има капацитетът да отговори за цялото потребление на страната и може да трансформира икономиката, която в момента разчита на внос.