Суперяхта за 81 милиона долара, свързана с руски олигарх, отива на търг от правителството на Антигуа и Барбуда. Това се казва в доклад, цитиран от Business Insider.

Яхтата, начетена Alfa Nero е била изоставена във Фалмут Харбър, Антигуа, през февруари 2022 г., малко след началото на войната на Русия и Украйна. По думите на министъра на комуникациите Милфорд Никълъс яхтата може да се превърне в опасност, защото липсва поддръжка.

Министерството на финансите на САЩ свързва Alfa Nero с руския олигарх Андрей Гуриев. Той беше санкциониран от САЩ през август от Обединеното кралство през април и от ЕС през март 2022 г.

Гуриев е един от най-богатите хора в Русия с богатство от 10,1 милиарда долара, според Bloomberg. Той основава водещата руска химическа компания PhosAgro. Гуриев е служил в руското правителство до 2013 г. в Министерството на финансите. Обединеното кралство описа Гуриев като "олигарх", когато го санкционира през април.

Недекларирани досега активи показват, че Роман Абрамович има поне още 10 яхти

Недекларирани досега активи показват, че Роман Абрамович има поне още 10 яхти

Неговите притежания включват също 16 кораба и 10 самолета на обща стойност $1,6 милиарда

Яхтата Alfa Nero е дълга над 80 метра и може да побере 12 гости в шест каюти и 28 души екипаж, според Boat International. Яхтата разполага с плувен басейн и фитнес зала и други удобства.

Правителството на Антигуа и Барбуда съобщи, че Alfa Nero ще бъде продаден на търг, ако собственикът му не го поиска в рамките на 10 дни след публикуването на обявата за продажба в медиите, според доклада.

Според The Guardian Гуриев е отрекъл да е собственик на Alfa Nero.

Според изявление на Министерството на финансите яхтата Alfa Nero е "блокирана собственост" на Гуриев и е купил яхтата за 120 милиона долара през 2014 г.