Множество изтекли документи разкриха няколко недекларирани досега активи, собственост на санкционирания руски милиардер Роман Абрамович. Милиардерът разполага с много по-голям флот от яхти от известното досега. Най-малко една от недекларираните досега яхти в момента се намира на френска територия, което я излага на риск да бъде "замразена" от властите.

Абрамович притежава поне още 10 яхти и плавателни съдове чрез офшорни компании и тръстове, в в допълнение към шест яхти на стойност поне 1 милиард долара, които вече бяха обществено достояние, пише Forbes.

Документите, които цитира изданието идват от кипърския доставчик на корпоративни услуги, използван от руски олигарси MeritServus и първоначално бяха споделени с The Guardian. Според изданието файловете показват, че Абрамович е прехвърлил собствеността върху 10 офшорни тръста с активи за милиарди долари - включително тръста, който притежава неговите яхти и частни самолети - на своите седем деца в началото на февруари 2022 г., само три седмици преди руската инвазия в Украйна и около месец преди Абрамович да бъде санкциониран от Обединеното кралство и ЕС.

50 000 долара на месец: Роман Абрамович нае крайбрежно имение край Босфора и "паркира" мегаяхти за милиарди

50 000 долара на месец: Роман Абрамович нае крайбрежно имение край Босфора и "паркира" мегаяхти за милиарди

Той е вторият най-богат човек в Израел, 11-ият най-богат човек в Русия и най-богатият в Португалия

Според разследване Абрамович е инвестирал около 230 милиона долара в голяма руска горска компания с акционери на руското правителство - между 2008 г. и 2016 г., преди да продаде своя дял за около 110 милиона долара един месец преди избухването на войната в Украйна.

Според данни, цитирани от Forbes има 10 плавателни съда, собственост на Абрамович, които не са били свързвани с него преди това, с което общият му брой достига 16. Осем от плавателните съдове са малки кораби, които според изтеклите документи се "използват за операциите" на Eclipse, 162-метровата мегаяхта за 427 милиона долара, която Абрамович поръча през 2010 г.

В момента Eclipse е акостирала в турското пристанище Бодрум, с още три от яхтите на Абрамович - 139-метровата Solaris за 475 милиона долара, 50-метровата и 38 милиона долара Halo и 67-метровата Garcon за 20 милиона долара - всички закотвени по протежение на западното средиземноморско крайбрежие на Турция.

Абрамович притежава още 12-метрова моторна лодка Bluegame, наречена Umbra A, оценена на приблизително 1 милион долара в годишен доклад за 2016 г. Най-ценната от неотчетените досега яхти е 24-метровата Kewpie, струваща около 3 милиона долара според експерти по оценка на яхти VesselsValue. Тя в момента се намира във френската отвъдморска територия Сен Бартелеми, по-известна като Сейнт Бартс, където е акостирала от началото на ноември. Абрамович е познато лице в Сейнт Бартс: той притежава два имота на острова, единият от които беше замразен от френските власти през април.

Потенциални Kewpie също е изложена на риск да бъде замразена, защото се намира на френска територия и Абрамович е под санкции на ЕС, докато за яхтите в Турция, която не е наложила санкции на руски олигарси, няма проблем.

Освен това 49-метровата Sussurro за 11 милиона долара е акостирала на Френската Ривиера от близо година. Още една яхта, 49-метровата Aquamarine, струваща 30 милиона долара, изглежда все още е в Холандия. Крайният собственик на Aquamarine е базирана на Британските Вирджински острови компания, която Абрамович прехвърли на своя бизнес партньор Дейвид Давидович на 24 февруари 2022 г.

Абрамович си търси къща в Дубай

Абрамович си търси къща в Дубай

В един от най-големите изкуствено създадени острови в света

Абрамович използва сложни схеми. Неговите притежания, включващи 16 кораба и 10 самолета, на обща стойност 1,6 милиарда долара, са собственост на няколко фирми, регистрирани в офшорни убежища, включително Аруба, Британските Вирджински острови, остров Ман и Джърси, всички известни със своята секретност и режими с ниски данъци. Изтеклите документи показват, че всички тези активи, с изключение на Aquamarine, в крайна сметка са собственост на базирания в Кипър Europa Settlement Trust.

До 4 февруари 2022 г. Абрамович беше единственият бенефициент на тръста, но сега са добавени и седемте му деца като допълнителни бенефициенти. Четири дни по-късно Абрамович беше напълно отстранен, оставяйки тръста и богатството от яхти и самолети на децата си. Поправките в тръста изглежда са били завършени до 24 февруари.

Въпреки промените Forbes все още счита Абрамович за милиардер с приблизително нетно състояние от 8,7 милиарда долара. Въпреки че мегаяхтите и самолетите вече са собственост на неговите деца, изглежда, че олигархът все още ги контролира: Абрамович използва своя частен самолет Gulfstream G650 от Израел до Истанбул на 14 март, след което пътува за Москва същия ден.