LVMH, собственик на редица луксозни марки от Louis Vuitton до Dom Perignon, увеличи пазарната си капитализация с $82 милиарда тази година, като така се превърна в лидер сред европейските публични компании, показват данни на Bloomberg.

Покачването означава, че собственикът на холдинга Бернар Арно е увеличил своето богатство с $39 милиарда. Французинът е най-богатият човек в региона и третият най-богат в света, като притежава $103 милиарда. Той притежава около половината компания.

Кои компании увеличиха най-много оценката си през 2019?

Кои компании увеличиха най-много оценката си през 2019?

Преди него са само Бил Гейтс ($111 милиарда, +$21 милиарда тази година) и Джеф Безос ($110 милиарда, -%15,1 милиарда тази година).

Конгломератът на Арно подписа договор за придобиването на американската компания Tiffany по-рано този месец срещу $16,2 милиарда.

Придобиването ще удвои присъствието на LVMH на пазара на бижута и часовници. От своя страна Tiffany ще стане част от европейската империя с продажби от €46,8 милиарда за 2018 година, в която влизат още 75 марки, включващи мода, вина и спиртни напитки, козметика и други.

Повече за историята на LVMH може да прочетете тук:

LVMH - империята, която направи французина Арно третия най-богат човек в света

LVMH - империята, която направи французина Арно третия най-богат човек в света

Историята на компанията започва в средата на 19-ти век