Вторият най-богат човек в света Бил Гейтс, който е бил лидер в класацията на милиардерите преди, днес е изпреварен от основателя на Amazon Джеф Безос. Въпреки това няма огромна разлика между състоянието на двамата.

Досега Безос бе единственият човек в света с богатство над $100 милиарда, пише Frotune. Състоянието на основателя на Microsoft също надмина 100 милиарда долара, като то не е било толкова голямо от бумът на дот-ком балона около 2000 година.

Безос обаче тепърва ще увеличава своето богатство, което се дължи на разрастването на бизнеса му. Сега основателят на Amazon има $145,6 милиарда, като само през 2018 година е добавил $20,7 милиарда, а Гейтс е увеличил състоянието си с $9,5 милиарда за същия период.

Не е ясно дали филантропът ще успее да запази състоянието си, тъй като той е дарил повече от 35 милиарда долара на неговата фондация и планира да дава част от парите си за благотворителност. Безос също може да се раздели с част от богатството си заради развода с неговата съпруга.

Финансите на двамата бизнесмени подчертават нарастващата пропаст между заможните жители в САЩ. Тези с най-голям капитал повишават благосъстоянията си най-бързо.

Следващият, който е напът да се присъедини към клуба на ултра богатите е европеецът Бернар Арно, натрупал богатството си от $86,2 милиарда, благодарение на бизнеса си с луксозни стоки. Сумата представлява 3% от икономиката на Франция.