На фона на нарастващия интерес и търсене на електрически автомобили, една корейска компания записа рекордно поскъпване на акциите от началото на годината, което от своя страна превърна основателя ѝ в милиардер.

Химическият производител Chunbo е записал увеличение от близо 40% на цената на книжата си през 2021 година, благодарение на което Лий Сан-Риул вече влиза в категорията на най-богатите хора в света.

Основателят на компанията е и неин най-голям акционер, като той притежава дял от близо 34 на сто в нея. Съпругата му Сео Я-вон, която ръководи дружеството заедно с него, управлява дял от близо 10%, а двете им дъщери притежават по съответно 5 на сто от акциите.

Така общото богатство на Лий заедно с това на съпругата и дъщерите му възлиза на 1,2 милиарда долара, показват изчисленията на Forbes.

Базираната в корейския град Чунджу компания произвежда химикали, които се използват в направата на литиевойонни батерии за електрически автомобили. Сред клиентите ѝ са гиганти като китайският CATL и Samsung SDI, което е подразделението на корейския конгломерат за батерии.

Chunbo е основана през 1997 година, като освен това тя доставя химикали за фармацевтичната индустрия, както и за производствата на дисплеи и чипове.