Силните дебюти на борсата през тази година и растежа на технологичния сектор са успели да увеличат богатството на милиардерите в Китай с невиждана досега сума. Тяхното общо състояние е нараснало с 1,5 трилиона долара до общо 4 трилиона долара, което е най-бързият растеж в историята.

Само през последната година хората с над 1 милиард долара в азиатската страна са се увеличили с 257 души, а за последната седмица - с още 5. Така те вече са общо 878 души, показват данни на Hurun Rich List 2020, която следи за богатството в страната.

"Светът никога не е виждал толкова богатство да се въздава само за една година", казва Рупърт Хугеуърф, който е главен изследовател в Hurun Report.

"Предприемачите в Китай се справиха много по-добре от очакваното", добавя той.

"Новосъздаденото богатството на хората, влизащи в списъка, през тази година надхвърля това, достигнато през последните пет години взети заедно, подсказвайки, че структурата на икономиката се е променила и пренасочила от традиционните сектори, като производство и строителство", добавя още експертът.

До голяма степен този резултат се дължи на активността на фондовия пазар през тази година, както и на силният технологичен сектор.

Съоснователят на гиганта Alibaba Джак Ма оглавява класацията за трета поредна година с нетно богатство от 59 милиарда долара. Неговото нетно състояние е нараснало с 45% основно заради очакваният борсов дебют на финтех компанията Ant Group.

На второ място след него е основателят и главен изпълнителен директор на технологичния конгломерат Tencent Пони Ма. Неговото нетно състояние се е увеличило с 50% до 57,4 милиарда долара. На трето място е Шонг Шеншен, който има бизнес с бутилиране на вода и напитки. Преди няколко седмици за кратко той беше най-заможният човек в Китай.

Бившият строител, а по-късно журналист, който стана най-богатият човек в Китай

Бившият строител, а по-късно журналист, който стана най-богатият човек в Китай

Как го постигна Шонг Шеншен