Кой би отказал да има в гаража си Ferrari 812 Superfast, което е истински звяр, който разполага със 789 конски сили и развива максимална скорост от близо 340 километра в час? А какво може да бъде по-хубаво от това да се сдобиеш с него срещу едва 91 500 долара вместо за 363 000 евро, за колкото се продава чисто нова?

Точно това предлага американската платформа Copart, която продава стари не особено добре изглеждащи автомобили, но също така и доста нови модели с леки повреди - например такива, които са били леко ударени. На сайта човек може да открие близо 200 000 такива за продажба.

Този бизнес се оказва истинска златна мина за основателят на Copart Уилис Джонсън и дори успява да го превърне в милиардер.

72-годишният предприемач превръща дефектът на лошото шофиране в ефект, като препродава удряни супермодели, събирани от САЩ, Бразилия, Великобритания и други държави, а от миналата седмица дори компанията има нова площадка в Берлин.

Негов верен помощник е съпругът на дъщеря му Джей Адайр, който е главен изпълнителен директор на компанията и държи дял от нея, изчисляван на над 800 милиона долара.

От началото на годината цената на акциите на Copart е нараснала с 81%, което я превръща в една компания за 20 милиарда долара. Благодарение на този ръст самия Джонсън вече е милиардер с 1,9 милиарда долара в сметката си.

Бизнесменът дава няколко условни причини за този успех - напредъкът на технологиите, който прави автомобилите по-скъпи за поправка и следователно има по-голяма вероятност те да бъдат отписани от застрахователите. Друг фактор е международната експанзия на компанията, но също така и нещо по-любопитно - заради смартфоните си шофьорите са все по-разсеяни и по-често катастрофират.

За разлика от много други сектори, в които са ти нужни повече опит и знания, за да стартираш бизнес, Джонсън избира такъв, който му позволява да започне работа веднага след като се завръща от Виетнам, където е изпратен по време на войната в азиатската страна. Той купува първата си площадка, където започва да складира коли, през 1972 година за 75 000 долара. Той няма тази сума и се принуждава да продаде къщата си и заедно със съпругата си и двете им деца се местят в каравана.

Истинският успех за него идва след 1998 година, когато пуска интернет платформа за продажба на използвани коли - едва три години след създаването на eBay.