Над 250 милиардери и милионери призоваха лидерите на водещите световни икономики да въведат по-високи данъци за най-богатите хора. Призивът им се състоя под формата на отворено писмо до политиците по време на международния форум, който се провежда в Давос, Швейцария, съобщават световните агенции.

Богаташите, подписали писмото, заявиха, че искат да отправят едно ясно послание - "Облагайте с данък нашето огромно богатство."

Милиардерите твърдят, че от три години насам се чудят защо богатството им не се облага с повече и справедливи данъци, парите от които могат да отидат в полза на обществото и нуждаещите се хора по света.

Снимка 602783

Източник: EPA/БГНЕС

"Кога ще обложите богатството ни? Нашето искане е просто, ние искаме да обложите с данък нас, най-богатите в обществото. Това няма да промени из основи стандарта ни на живот, няма да лиши децата ни, нито ще навреди на икономическия растеж на нашите държави", казват милионерите и милиардерите.

Според подписалите писмото една малка част от тяхното лично богатство е добре да се превърне в инвестиция за общото демократично бъдеще на света.

Експерти от Давос прогнозират "несигурна“ година за световната икономика

Експерти от Давос прогнозират "несигурна“ година за световната икономика

Най-високата цена ще платят икономиките с ниски доходи

Необичайният призив на богатите е озаглавен "Горди да плащаме повече". В него участват представители на 17 държави, сред които наследницата на Disney Абигейл Дисни, сценаристът Саймън Пег и самата наследница на известната американска фамилия Рокфелер - Валери.

Как се стигна до призива?

Милиардерският призив идва малко след като доклад на благотворителната организация Oxfam заяви, че петимата най-богати хора в света са увеличили повече от два пъти огромното си богатство от 2020 година насам. На този фон светът може да има първия си трилионер в рамките на десетилетие.

"В момента милиардер управлява или е основен акционер в 7 от 10 най-големи компании в света."

Според експертите от организацията, ако настоящите тенденции се запазят, бедността няма да бъде изкоренена за още 229 години.

От Давос: Предстоят съкращения, заради изкуствения интелект

От Давос: Предстоят съкращения, заради изкуствения интелект

Една четвърт от главните изпълнителни директори очакват AI да доведе до намаляване на броя на служителите им

Данъците на богатите в момента

Към днешна дата т. нар. "ефективен личен данък" на милиардерите често е много по-нисък от този, който плащат другите данъкоплатци с по-скромни средства. Причината за това е, че те могат да съхраняват богатството си в подставени дружества, които ги прикриват от подоходния данък.

Това обявиха през октомври 2023 година от Данъчната обсерватория на ЕС в своя доклад за избягването на данъци в световен мащаб през 2024 година.

Отвъд океана ситуацията не е много по-различна. Личният данък на милиардерите в САЩ например се оценява на близо 0,5%. В социална Франция, която иначе облага с високи данъци по-богатите, достига до нула.

Нов данък за милиардерите може да събира по $250 милиарда годишно

Нов данък за милиардерите може да събира по $250 милиарда годишно

Срещу укриването на данъци