Милиардерът Джеф Безос планира да даде 10 милиарда долара в борбата с климатичните промени след натиска от страна на служители на Amazon за това, че компанията трябва да предприеме мерки в тази посока.

В понеделник най-заможният човек в света заяви, че ще финансира учени, активисти и организации, които работят за ограничаване на промените в климата. В публикация в Twitter той посочва, че ще насочи 10 милиарда долара за това "като за начало".

Инициативата, наречена Bezos Earth Fund, ще започне да работи през това лято. Нейният бюджет представлява по-малко от 8% от нетното състояние на Безос, което възлиза на 130 милиарда долара, пише CNN Business.

От друга страна това е една от най-големите суми, давани за благотворителност, показват данните на Chronicle of Philanthropy. Преди нея са само отпуснатите от Уорън Бъфет 36 милиарда долара през 2006 година и от Хелен Уолтън, която дарява 16,4 милиарда долара през 2007 година.

"Климатичните промени са най-голямата заплаха за нашата планета", написа Безос в своята публикация. "Искам да работя заедно с други, както за разширяването на познатите начини, така и за намирането на нови такива в борбата с пагубното въздействие на климатичните промени", допълва той.