Богаташите също планират да намалят разходите си тази година, макар че са по-малко засегнати икономически от пандемията, показва ново изследване.

По-голямата част от тях казват, че ще харчат по-малко това лято, спрямо предходни години, гласи CNBC Millionaire Survey, в което са участвали 750 души с инвестиционни активи от над $1 млн. Жилища, нови автомобили и ваканции са сред разхоите, които най-вероятно ще бъдат забавени.

Повече от 25% от тях смятат да отложат покупката на жилище. 15% ще се откажат от нов автомобил, а 10% - от ваканция. Запитани кога смятат все пак да направят тези разходи, 37% казват 2021 или по-късно."Богаташите са внимателни", казва Джордж Уолпър, президент на Sepctrem Group, която провежда изследването заедно със CNBC. "Научиха се от миналата криза, че имат нужда от по-голям буфер".

Милионерите са сравнително изолирани от пандемията. По-голямата част от тях казват, че активите им ще бъдат на същото или на по-високо ниво към края на годината, а почти три четвърти посочват, че доходите им ще бъдат същите или по-високи.

Заради прогнозата за американската икономика обаче те са по-предпазливи. Половината вярват, че рецесията ще бъде по-дълга от тази от 2008-09 г. Някои от тях очакват и цените на някои активи - като жилища - да паднат.