Не си мислете, че богатите са имунизирани от загуби и фалити. Историята познава много големи загуби на благосъстояния, безспорен лидер сред които е бразилският милиардер Айке Батиста.

И все пак, ето кои са най-честите начини, по които богатите губят благосъстоянието си, от които е добре и вие да се пазите, дори и да не сте натрупали толкова, че да влизате в тяхната група:

Броят пенитата, но профукват долари

Много милионери живеят сгромно. В смисъл, следят за банкови комисионни и таксите по кредитните си карти, не дават бакшиши и т.н. Те обаче, често не се скъпят да поддържат представителен начин на живот, който да показва тяхното благосъстояние. Това включва покупки на яхти, частни самолети, диамантени пръстени, големи лъскави партита и т.н.

Много често, бизнесмени ползват трудно припечелените долари от компаниите си, за да ги хвърлят за представителни активи, вместо да ги реинвестират в развитието на бизнеса си. А това в много случаи свършва по един и същи начин...

Стават твърде емоционални в инвестициите си

Голяма част от богатите са дългосрочни инвеститори. Те купуват определени акции и никога не се паникьосват. Нещо повече, толкова са убедени, че не могат да сбъркат, че са готови да удвояват и утрояват залозите си, когато цените на купените акции започнат да се понижават.

Често обаче, нещата излизат от контрол, още по често след твърдоглавост да се докаже, че тяхната теза я вярна. Резултатите са... загуба на всичко.

Не успяват да осъзнаят, че дяволът се крие в детайлите

Някои от богатите, които стават такива по наследство, често забравят, че детайлите са от изключителна важност.

Не наблюдават месечните си банкови трансакции, месечните си сметки или извлеченията по кредитните си карти. Много често, поради тези причини стават обект на измами, след които губят всичко.

Дали ще е от недобросъвестен финансов консултант или ще попаднат в пирамидална схема, богатите винаги са обект на внимание от хора с недобросъвестни намерения.

Държат всички яйца в една кошница

Случаят с Айке Батиста ни посочи, как един от най-богатите хора в Бразилия и дори в света, може бързо не само да изпадне от класацията, но дори тотално да филира, когато всичките му активи са свързани с една или две компании от един и същ сектор, или бизнес.

Не правете тази грешка, диверсифицирайте източниците си на доходи, особено когато благосъстоянието ви нарасне значително.

Не планират бъдещето по подходящ начин

Друга често срещана обща грешка, водеща до пълен фалит е липсата на адекватно планиране. Внезапната смърт на Принс, без да остави завещание след себе си, остави подопечтните му в много сложна ситуация. Освен това те трябва да платят значително по-високи данъци за наследството при липсата на законно завещание.

Твърде щедри са

Твърде много от каквото и да е, не е полезно. Това важи и за даряването на средства или заемането на средства на роднини и приятели. Историята сочи много фалити на известни личности и особено спортисти, поради прекомерната им щедрост.