Този понеделник Уорън Бъфет вероятно е загубил 5 милиарда щатски долара и то благодарение само на 5 акции (инвестиции в пет компании), пише Business Insider. В дъното на всичко стои спадът на акции в отговор на новината, че китайската компания Evergrande се намира в дълг от 300 милиарда долара, който не може да изплати.

Berkshire Hathaway на Бъфет изгуби 2,8 милиарда долара от стойността на своя дял в Apple, тъй като цената на акциите на производителя на iPhone се понижи с 2% в понеделник. Спадът на пазара намали цената на акциите на Bank of America с 3%, изтривайки 1,3 млрд. долара от инвестицията на Berkshire.

Berkshire на Бъфет отчете 7% ръст на печалбата

Berkshire на Бъфет отчете 7% ръст на печалбата

Оракула от Омаха все още не може да намери подходящи сделки - и купува собствени акции

Залозите върху книжата на American Express, Coca-Cola и Kraft Heinz на Berkshire също спаднаха с общо 800 милиона долара. Борсови специалисти коментират, че Бъфет не е докосвал тези пет холдинга от лятото. И ако това наистина е така, този понеделник Berkshire претърпява комбиниран удар от $4,9 милиарда. До момента Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е спечелил над 150 милиарда долара от тези пет инвестиции. 

На практика обаче този удар няма как да влезе в действие, освен ако Berkshire не продаде акциите си.

Надали милиардерът е много притеснен от финансовата загуба. Нереализираната печалба на Berkshire от Apple възлиза на повече от 90 милиарда долара, над 20 милиарда долара е печалбата за всяка останала компания - Bank of America, American Express и Coca-Cola. Бъфет признава, че е предплатил за своя дял в Kraft Heinz, но дори тази инвестиция е на стойност около 2 милиарда долара повече от това, което той е платил за нея.

За Уорън Бъфет е известно, че концентрира парите си в акции на няколко избрани от него компании, вместо да ги разпределя в стотици такива. Apple например представлява над 40% от общата стойност на портфолиото му през последните месеци, докато първите пет позиции на Berkshire съставляват около 75% от него.

Стратегията на инвеститора надвишава възвръщаемостта му, когато залозите му се изплатят, но също така излага портфолиото му на резки спадове, както се видя този понеделник.

Уорън Бъфет на 91 години: Оракула от Омаха подготвя империята си за бъдещето след него

Уорън Бъфет на 91 години: Оракула от Омаха подготвя империята си за бъдещето след него

Промените, които той предприе в Berkshire Hathaway през последните години