Най-богатият човек в Хонконг Ли Ка-Шинг ще плати таксите за обучение в университета на курс китайски студенти чрез своята благотворителна фондация.

Неговата фондация ще финансира приемането на випуска студенти през 2019 за предстоящите пет години в Университета Шантоу. Ли Ка-Шинг, който е на 90 години, има състояние от 30,4 милиарда долара.

Фондацията на най-богатия жител в Хонконг ще покрие пълното обучение на студентите, което продължава от 4 до 5 години, пише BBC. То започва през предстоящата учебна година в китайската провинция Гуандун. Цялата сума възлиза на 100 милиона китайски йени или 14,4 милиона долара.

"Фондацията се надява тази кауза да подпомогне финансово семейства и да окуражи следването на личните цели и образованието, след като за много хора пречка са икономическите фактори", се казва в изявление на фондацията.

Ли, който първо започва да работи във фабрика за текстил, сега е на 28-ма позиция в класацията за най-богатите хора в света на Forbes. Той се оттегля от бизнеса си през миналата година и го поверява на най-големия си син.

Неговите корпорации CK Hutchison Holdings и CK Asset Holdings оперират в областта на търговията, телекомуникациите и енергийния сектор.

Ли е бил един от първите заможни инвеститори, вложили парите си в бизнеса с недвижими имоти в Китай. Той е бил награден през 2000 година във Великобритания за успеха на бизнес инвестициите си. Поради това печели и названието "Супермен".

Миналия месец подобна постъпка направи и милиардерът Робърт Смит, който пое отговорността да плати студентските заеми на курс студенти от американски колеж. Близо 400 студенти могат да се възползват от възможността да покрият дълга си, който е около 40 милиона долара.