Милиардерите в азиатско-тихоокеанския регион претърпяха големи загуби миналата година, като общото им богатство се срина най-много в световен мащаб.

Броят на богаташите също е намалял с 13 процента, а общото им състояние - с 8 процента през 2018 година според данни на Wealth-X`s 2019 Billionaire Census, цитирани от CNN.

Това се равнява на загуба на 109 милиардери и сума от 212 милиарда долара общо. По-голямата част от тях са от държавите с най-много богаташи в региона - Китай, Индия и Сингапур.

През 2017 година от региона се изселват най-много богати жители отколкото навсякъде по света. Сега обаче намаляването на милиардерите се дължи на по-слабите резултати от фондовите пазари и увеличените мита заради конфликта между САЩ и Китай.

Колко са милиардерите по света?

Колко са милиардерите по света?

Пекин остава световната столица на милиардерите

Според данни на Wealth-X световното богатство на милиардерите е спаднало със 7 процента през 2018 година, а броят на заможните граждани се понижава с 5,4 процента.

Северна Америка е единственият регион, който отбелязва ръст, като богатото население там се увеличава с 3 процента. Американските милиардери се възползват от по-високите лихвени проценти.

Въпреки загубите, които претърпя през изминалата година, азиатско-тихоокеанският регион остава мястото с най-много такива. В него се намират 4 от 15 държави с най-много милиардери в света.

САЩ са първи в това отношение, следвани от Китай. Германия се нарежда трета като представител на Европа. А Индия и Сингапур са другите представители на региона.

Някои азиатски градове обаче са по-малко засегнати от регионалния спад. Хангжу , Китай, където се намира Alibaba на милиардера Джак Ма и Токио, губят само по един милиардер и това не се отразява на класирането им.