15-те най-заможни британци - от предприемача и химичен инженер Джим Ратклиф до бижутера Лорънс Граф - загубиха общо 16 милиарда долара от началото на 2020 г., пише Bloomberg.

Ратклиф е най-богатият човек на Обединеното кралство. Той е най-силно засегнат от икономическите последици от пандемията, като богатството му се е стопило с 24% до 16 милиарда долара, според индекса на Bloomberg Billionaires.

Изобретателят на прахосмукачката без торба Джеймс Дайсън и основател на едноименната компания Dyson загубил около 2,4 милиарда долара, а Ричард Брансън от Virgin Group намалява богатството си с 1,1 милиарда долара.

Какво мислят милиардерите за "новата нормалност" след пандемията

Какво мислят милиардерите за "новата нормалност" след пандемията

И за пазарите

14 от най-богатите британци все още контролира общо 103 милиарда долара. Единствената жена в групата от 15-те най-богати на острова Денис Коутс, изпълнителен директор и основател на световния бизнес за хазарт Bet 356 има най-добрата година сред всички тях: богатството й от 6,5 милиарда долара означава, че сега е петата най-богата личност в страната, изкачвайки се от 12-а позиция от миналата година.

Очаква се мерките за смекчаване на икономическото въздействие на пандемията да увеличат бюджетния дефицит на Великобритания до около 365 милиарда долара. Твърди се, че министърът на финансите на страната Риши Сунак обмисля увеличение на данъците, а други призовават за събиране на данъци върху богатството на хората след преминаването на кризата.

Все пак някои от най-богатите на Великобритания може да се окажат освободени. Ратклиф, който създаде химическият гигант Ineos, наскоро се премести в Монако. Ричард Брансън живее на частен остров в Карибите.