Бил Гейтс, съосновател и съпредседател на Фондация Гейтс, сподели своите мисли за пандемията от коронавирус в есе от 11 страници, публикувано от Сиатъл Таймс. Добрата новина, казва той, е, че можем да очакваме един относително "нормален" свят през следващите два месеца. Колко точно нормален обаче ще е той, предстои да видим.

"Хората ще могат да излизат навън, но не толкова често и не на многолюдни места", пише Гейтс. "Ресторантите, които работят ще настаняват хора на отделни маси, а в самолетите всяко средно място ще е празно".

Гейтс заяви, че вярва, че училищата ще се отворят отново, но стадионите няма.

"Основната цел трябва да бъде да се позволят дейности, които имат голяма полза за икономиката или човешкото благосъстояние, но представляват малък риск от заразяване", каза Гейтс.

В отделна статия, написана за списанието "Economist", технологичният милиардер каза, че когато историците напишат книгата за пандемията, това, което преживяхме досега, ще заеме само първата една трета.

"Основната част от историята ще бъде това, което се случва след това", пише той. "Дори и правителствата да отменят карантината и предприятията да отворят отново вратите си, хората имат естествена неприязън към излагане на болести. Летищата няма да имат големи тълпи. Спортът ще се играе при предимно празни стадиони. И световната икономика ще бъде депресирана, защото търсенето ще остане ниско."

Гейтс каза, че животът ще се нормализира едва когато по-голямата част от населението е ваксинирана и това може да отнеме известно време, въпреки че се надява, че това може да се случи до втората половина на 2021 г.

"Ако бъде разработена ваксина до тогава, това ще бъде изключително постижение в историята: най-бързото разработване и производство на ваксина от появата на една болест", пише Гейтс.

Какво мисли инвеститорът милиардер Леон Купърман?

Инвеститорът милиардер Леон Купърман също представи своята визия за живота, след като кризата отшуми. И тя включва - трайна промяна в капитализма след предизвикана от вируса рецесия.

Според Купърман, главен изпълнителен директор на Omega Advisers, чието нетно богатство се оценява на над 3 милиарда долара, ще видим повишение на данъците и регулациите. Eкспертът е още на мнение, че "ниските лихви", които правят кредитирането на фирмите по-евтино, не са задължително нещо добро.

"Вярвам, че това, което преживяваме ще има дълготрайни последици в дългосрочен план. Капитализмът, какъвто го познавахме, вероятно ще бъде променен завинаги.", прогнозира милиардерът.

Купърман, който по-рано нарече пазарния маршрут "здравословен", (въпреки че губи "тон пари"), заяви, че може да има по-строги регулации и по-високи данъци, тъй като икономиката се възстановява от рекордни загуби на работни места и понижаване на стойността на собствения капитал.

"Когато правителството е призовано да ви защити от обратната страна, те имат пълно право да регулират обратната страна. Значи капитализмът се променя", каза Купърман, визирайки държавната помощ в размер на трилиони долари, която вече е предоставена от американските депутати.

В интервю пред CNBC, Купърман също така критикува намалението на федералните лихви, за които президентът Доналд Тръмп оказа натиск, много преди кризата да принуди Федералния резерв да предприеме такива драстични действия.

"Постоянно ниските лихви са показателни за проблемна икономика и не трябва да се разглеждат положително", каза още гениалният инвеститор.

По отношение на инвестициите на фондовите пазари...

Доста разнообразни са мненията на експертите за новата реалност на фондовите пазари. Общо взето, анализаторите са разделени на две, като има оптимистични и песимистични такива.

Песимистичните прогнози

Този род прогнози, като че ли доминират сред участниците на фондовите пазари.

Легендарният инвеститор Марк Мобиус е известен с много неща в хода на своята история на почти половин век в управлението на парите. Но далеч сред многото му правилни прогнози, се откроява тази за началото на пазара на бикове през 2009-та г.

Може би това е така, защото прогнозата на Мобиус не само се оказа коректна, но също така и предсказа началото на най-дългия бичи пазар в историята на САЩ.

И когато беше попитан дали скорошното рали от 20% от дъното на най-бързия мечи пазар в щатската история, сигнализира по-нататъшен ръст и началото на нов бичи пазар, Мобиус отправи предупреждение към инвеститорите.

"Мисля, че е малко рано да се предвиди, че тъй като предвид блокирането, което наблюдаваме в световен мащаб в толкова много страни по света, въздействието на това блокиране върху бизнеса, все още не се вижда ясно в момента", заяви основателят на Mobius Capital Partners YFi PM пред финансовото издание Yahoo Finance. "Затова вярвам, че след като номерата започнат да излизат, хората ще бъдат малко разочаровани."

Трудно е да се отрече, въпреки че много хора го правят, че борсовият пазар, преди коронавируса, бе на границата на това, което можеше да се нарече балон. Разбира се, балоните идват и си отиват, но както подсказва Жан-Пол Родриг, този имаше особено ожесточена причина.

"Въпреки че маниите и балоните са се случвали много пъти преди в историята...", пише той "централните банки изглежда ще влошат нещата, като предоставят твърде много кредити и не могат или не искат да спрат процеса, когато нещата излизат извън контрол."

Родриг обясни, че балоните се разгръщат на етапи, наблюдение, подкрепено от 500-годишна икономическа история. "Всяка мания очевидно е различна", каза той. "Но винаги има прилики."

Концепцията му за балона от години се предава във финансовите кръгове. Наскоро Джон Хъсман от Hussman Investment Trust използва диаграмата на Родриг, за да предупреди инвеститорите за това, което предстои:

Снимка 477081

Хъсман, който през последните години бе многократно "изгарян" от мечите си призиви заяви пред финансовото издание MarketWatch - "Мина ли много време, за да се откажа от вярата си в "границата" на глупостта на Уолстрийт? Не!".

Според Хъсман настоящата позиция на този пазар напомня на "завръщането към нормалния етап на Родриг". Ако случаят е такъв, "страхът" и "капитулацията", последвани от "отчаянието", тепърва предстоят.

За сравнение ето къде стоим сега:

Снимка 477082

"След като изчистихме състоянието на препродажба, което се появи на няколко пъти през март", пише Хъсман в неотдавнашно писмо, "сега наблюдаваме доста необичайната комбинация от условия на свръх покупка, подновени крайности на оценки и все още неблагоприятни за вътрешния пазар условия."

Той посочи май 2001 г., декември 2007 г. и май 2008 г. като подобни точки в други скорошни балони. "И трите случая имаха злощастни последици за инвеститорите", каза Хъсман.

Има разбира се и оптимистични прогнози за пазарите

Не всички експерти са толкова черногледи, колкото горепосочените, макар и те да са по-малко като брой.

Ари Уолд, старши анализатор в Oppenheimer, цитиран от финансовото издание Yahoo Finance казва:

"Ние сме в това, което според нас може да се превърне в дългосрочен пазар на бикове. Спадът, който имахме от февруари до март, при който отбелязахме понижение от 35% за период от 20 дни, това беше мечият пазар. Сега мисля, че навлизаме в нов пазар на бикове, който според мен може да продължи до края на годината", каза Уолд.

През последните няколко седмици имаше много дебати дали вече сме видели дъното на пазарите и дали има още дни на паника?

Уолд каза, че инвеститорите трябва да обърнат внимание на технологиите и здравеопазването като сектори.

"Като цяло с напредването на базата ще видите подобряването на ширината и всъщност някои от тези акции могат да започнат да поскъпват. Вече виждаме подобно поведение при някои от имената с висок растеж в рамките на технологиите и здравеопазването. Мисля, че точно към това би трябвало да се придържате", добави той.

Голяма част от ръста на пазара през последните седмици се подхранваше от големите имена в технологичния сектор.

"Те успяха да поведат както отдолу, така и надолу... Те успяха да издържат по време на спада", каза Уолд.

Уолд прогнозира, че силата на сектора най-вероятно ще продължи и от тук нататък.

"Виждаме, че тази премия се залага при компаниите с висок растеж в този свят на нисък растеж. Тези тенденции изглеждат така, сякаш все още са едва в началото.", каза Уолд.

Уолд съветва да се стои далеч от енергийния сектор. "Тези акции наистина просто не ни харесват", каза той. "Те са голяма част от спада не само през 2020-та година, но се понижават и през последните няколко години".

Енергийните компании бяха принудени да намалят капиталовите си разходи и да преустановят нови проекти на фона на срива в цените на петрола, тъй като икономиките са в застой поради COVID-19. Тази седмица президентът Тръмп тутна плановете си да помогне на американските компании от газовата и нефтена промишленост, някои от които рискуват да изпаднат в несъстоятелност.

"Докато някои частично стабилизиране на сектора би било добре дошло и разумно, ние просто виждаме по-привлекателни възможности за инвестиции другаде на пазара в момента", каза Уолд.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на фондовите пазари