Началото на тази седмица донесе нови добри новини за американският предприемач и милиардер Илън Мъск.

След като от началото на годината акциите на Tesla отчетоха рекордни ръстове, във вторник от Bloomberg посочиха, че след поредния им пик той вече е вторият най-богат човек в света, изпреварвайки Бил Гейтс. Според изчисленията в Bloomberg Billionaires Index неговото нетно богатство вече възлиза на 100 милиарда долара.

От престижното издание Forbes, което също поддържа своя класация за най-заможните хора в света обаче не са съгласни с това. И според тях Мъск не е вторият по богатство в света или поне все още не е. А обяснението за това е лесно.

В своя публикация от медията посочват, че по техните изчисления основателят на Tesla вече разполага с активи на обща стойност от 126,8 милиарда долара. Той обаче остава на трета позиция след Джеф Безос, както и след френският магнат Бернар Арно.

Изчисленията на Forbes показват, че европейският номер 1 милиардер разполага с нетно богатство от 140,6 милиарда долара. А от своя страна Бил Гейтс става четвърти с такова от 119,4 милиарда долара.

Новият втори най-богат човек на планетата: Илън Мъск изпревари Бил Гейтс

Новият втори най-богат човек на планетата: Илън Мъск изпревари Бил Гейтс

Това е едва второто падение под второто място за създателя на Microsoft в историята на индекса

По-подробно от изданието обясняват, че Мъск има дял от 21% в Tesla, но повече от половината от този дял е заложен като обезпечение за лични заеми. Заради това в своите изчисления от Forbes намаляват с 25% размера на неговата собственост в компанията.

В сумата на нетното му богатство са включени и 25 милиарда долара под формата на опции за закупуване на акции, които предприемачът получи през май месец като бонус, част от историческия му план за компенсация за доброто представяне на Tesla. Последният предвижда общо 12 транша.

През октомври официално трябваше да бъде отпуснат следващият такъв транш, след като производителят достигна заложените резултати. За сега обаче от ръководството му все още не са потвърдили за отпускането на новия пакет от 25 милиарда долара опции на Мъск. Заради това от Forbes добавят към изчисленията си само първият такъв от май.

В неговата сметка влиза още и дял от в комсическата компания SpaceX в размер на под 20 милиарда долара. Инвеститорите оцениха дружеството на 46 милиарда долара през август.