Преди пандемията Covid-19 Ню Йорк е бил дом на много от най-богатите хора в света - елитна група от 30 000 семейства, които печелят поне 1 милион долара годишно. Сега бъдещето на града ще се решава от това колко от тези супербогаташи остават там след приключване на пандемията, пише Bloomberg.

Най-богатите 1% от жителите на Ню Йорк отчитат общ доход от 133,3 млрд. долара през 2018 г., според данни, публикувани миналия месец от Независимата бюджетна служба на града. Те са платили 4,9 милиарда долара местни данъци върху дохода, което представлява 42,5% от общия данък върху събраните доходи в града.

Тези цифри показват как решението на малък брой милионери и милиардери може да имат огромни последици за град с повече от 8 милиона души. През 2018 г. 1786 данъкоплатци са спечелили над 10 милиона долара или повече.

Най-богатият 1% от тях- около 38 700 данъкоплатци - са спечелили почти колкото обикновените 90% от жителите в Ню Йорк. Едва 5% от жителите печелят повече от останалите 95%.

Но най-богатите жители на Ню Йорк бързо напуснаха града през март, когато той стана център на огнище на Covid-19.

Оттогава някои нюйоркчани се завърнаха. Много други обаче, не са като наемите за апартаменти в града падат, а цените на крайградските жилища растат. Богатите хора обмислят преместване за дълго време, особено във Флорида, която няма данък върху доходите.

В Ню Йорк градът начислява собствен данък върху доходите в размер на 3,8% в допълнение към най-високата ставка на държавата от 8,8%.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо призова богатите да се върнат в града, отбелязвайки, че най-богатите 1% плащат непропорционална сума на данъците и че повишаването на данъците върху тях допълнително ще ги обезкуражи да се върнат.

Независимата бюджетна служба прогнозира през юли, че приходите от данък върху доходите на града ще спаднат с 10%, или 1,3 млрд. долара, от 2020 до 2021.

Доходите на най-богатите в града са скочили след последната рецесия. За да се присъедини към най-богатия 1% от жителите на Ню Йорк през 2018 г., човек се нуждаеше от доход от над 811 663 долара. Това е повече от прага 493 400 долара през 2009 г.