Може би и вие споделяте идеята, че парите няма как да купят на човек щастие, любов и приятелство. Е, може би не съвсем.

Според проучване, публикувано в научния журнал на американската Национална академия на науките, включващо мненията на 6200 души от САЩ, Канада, Дания и Холандия, нещата стоят по-различно.

То е насочено към това колко пари хората харчат за услуги, спестяващи им време за други занимания, и как се чувстват те в резултат на това.

Изследователите дали на групи респонденти средства, за да купуват по една стока на седмица и по една услуга, която им спестява време и съпоставили ефектите.

Резултатите показали, че анкетираните предпочитат да платят на някого да им изчисти дома, да им напазарува или да направи ремонт в жилището им вместо да харчат за различни стоки и материални неща.

От друга страна обаче според проучването дори тези, които разполагат с достатъчно пари, за да се възползват от подобни услуги често, за да си спестят време за по-приятни занимания, го правят рядко.

Например сред всички 818 милионери от Холандия едва половината са склонни да платят на някой друг да свърши различни дейности, които на тях не им харесва да правят. Един от авторите на изследването обяснява това.

"Хората, които наемат чистачка за къщата си или дават пари на детето на съседите си, за да им окоси тревата, се чувстват мързеливи", казва проф. Ашли Уиланс от бизнес училището в Харвард.

"Резултатите обаче показват, че "купуването" на свободно време носи същото щастие, както да разполагаш с повече пари", допълва той.

Според анализаторите обаче няма точна рецепта как човек правилно да "инвестира" в щастието си. Всичко това зависи от неговия характер.

Така например екстровертите предпочитат да харчат повече по барове, заведения и за активности, свързани с групи хора. Интровертите пък се радват да дадат повече пари за спорт или за дейности, подобряващи здравното им състояние.