Поскъпването на акциите на компании, разработващи ваксини, други медикаменти и тестове за коронавирус, е успяло да създаде поне един нов милиардер през последните седмици. А също така и да помогне на още девет такива да забогатеят значително, като натрупат милиарди долари за няколко седмици.

След като Световната здравна организация (СЗО) обяви глобална пандемия на 11 март, фондовите пазари се сринаха, а основният американски индекс Dow Jones отчете най-големия си спад от 1987 година насам. И докато борсите вече възстановиха част от загубите си, една група от компании остана незасегната от масовите разпродажби на книжа.

Тримата фермерски синове, превърнали се в милиардери в пика на кризата с коронавируса

Тримата фермерски синове, превърнали се в милиардери в пика на кризата с коронавируса

35 години след като започват да продават охладено свинско от стопанството на баща си

Това именно е групата на компаниите във фармацевтичната индустрия, разработващи различни медикаменти и тестове за коронавирус. Най-големият печеливш от ръста на техните акции е главният изпълнителен директор на Moderna - първата компания, започнала да тества ваксина срещу COVID-19 в Сиатъл.

В резултат на това Стефан Бансел е успял да влезе в категорията на милиардерите само за няколко седмици. Към средата на март неговото нетно богатство възлиза на 720 милиона долара. Оттогава насам акциите на Moderna са поскъпнали с над 103%, което е повишило състоянието на французина до 1,5 милиарда долара.

Бумът на Zoom: Платформата, която "превърна" $850 000 000 инвестиция в $3 000 000 000 за година

Бумът на Zoom: Платформата, която "превърна" $850 000 000 инвестиция в $3 000 000 000 за година

Умното вложение на най-заможният човек в Хонконг

Бансел е най-големият печеливш що се отнася до процентно увеличение на богатството му - със 109% за седем седмици. Зад него по този показател на второ място се нарежда италианският предприемач Густаво Денегри. Неговото нетно състояние е нараснало с 32% или с 1,1 милиарда долара благодарение на скока от 45% в цената на акциите на биотехнологичната компания DiaSorin, става ясно от данни на Forbes.

В стойностно изражение най-много е забогатял френският милиардер Ален Мерю. Основателят на производителя на тестове BioMerieux е натрупал над 1,5 милиарда долара за последните седмици до общо 7,6 милиарда долара.

Също с толкова е забогатял и Сео Юн-Джин - ръководителят на южнокорейската биофармацевтична фирма Celltrion. Тя също произвежда тестове за коронавирус и е конкурент на BioMerieux.

Китайският магнат, който е забогатял с $3,7 милиарда благодарение на епидемията

Китайският магнат, който е забогатял с $3,7 милиарда благодарение на епидемията

След като акциите на компанията му поскъпнаха с 41%

От всички милиардери, успели да повишат богатството си в резултат на епидемията, най-заможен е сингапурският предприемач Ли Шитин. Неговата компания Mindray Medical е локализирана в китайския град Шънджъ и вече е най-големият производител на медицинска техника в азиатската държава. Ли Шитин е успял да забогатее с 1% през последните няколко седмици до 12,6 милиарда долара.