Някога Лим Хок Чий и неговата съпруга изхранват семейството си като продават охладено свинско месо на в наета от тях бакалия. Днес, повече от 35 години по-късно от този момент семейството управлява 61 супермаркета в цял Сингапур, а отскоро е в списъка на милиардерите в островния град-държава.

Фамилията успя да влезе в списъка на най-заможните хора там след като акциите на ръководената от тях Sheng Siong Group, която е конкурент на Amazon в Сингапур, записаха рекордно поскъпване през последните дни.

Това се дължи на факта, че онлайн платформата на семейната компания се превърна в предпочитано място за пазаруване за местните граждани, които остават затворени в домовете си в резултат на разпространението на коронавируса. Заради това и от 19 март до края на тази седмица книжата да увеличили с 30% стойността си, пише Bloomberg.

Така общото финансово състояние на семейство, което произтича от 57% дял в Sheng Siong Group, е достигнало 1,1% милиарда долара. Контролният дял в дружеството е разделен между Лим и неговите двама братя.

Китайският магнат, който е забогатял с $3,7 милиарда благодарение на епидемията

Китайският магнат, който е забогатял с $3,7 милиарда благодарение на епидемията

След като акциите на компанията му поскъпнаха с 41%

Това би изглеждало немислимо повече от 3 десетилетия назад, когато той започва да продава в местната бакалия, като разчита на доставките от фермата на баща му. Малко по-късно неговите братя започват да му помагат в разработването на бизнеса. Те "превземат" местния магазин и го превръщат в първия Sheng Siong супермаркет през 1985 година.

Забраната за напускане на дома, която беше наложена в много държави по света, доведе до истински бум на търговията с бързооборотни стоки, както и онлайн търговията, а това от своя страна даде резултат в силен ръст на лидерите в тази индустрия.

Доказателство в тази посока са освен Sheng Siong Group и гигантите, като Walmart и Amazon. Последната от тях преди няколко години купи веригата за търговия с хранителни стоки Whole Foods Markets. Благодарение и на нейните засилени продажби акциите на Amazon записаха значителен ръст през тази седмица, което увеличи нетното богатство на Джеф Безос до 139,8 милиарда долара.

Семейството зад верига номер 1 за търговия с бързооборотни стоки в света - Walmart, също записа скок на нетното си състояние с 8,4% от началото на годината до 168,5 милиарда долара.

Същият пример има и в Индия. Там собственикът на веригата Avenue Supermarts Кадакишан Дамани забогатя с около 10% от началото на годината до 10,7 милиарда долара.

Предприемачът, забогатял от затварянето на 1,3 милиарда индийци у дома заради пандемията

Предприемачът, забогатял от затварянето на 1,3 милиарда индийци у дома заради пандемията

Акциите на неговата компания са поскъпнали с 24%