Акциите на платформата за търговия с акции без комисионни Robinhood започнаха да се търгуват на Nasdaq борсата в Ню Йорк след дългоочакваното първично публично предлагане (IPO) на компанията, в рамките на което книжата бяха пуснати на единична цена от 38 долара.

Платформата успя да привлече 1,9 милиарда долара от инвеститорите, което повиши капитализацията ѝ до близо 32 милиарда долара.

На фона на тази цена, на която акциите на Robinhood дебютираха на фондовия пазар, нейните основатели - българинът Влад Тенев, и колегата му Байджу Бат, вече трябва да имат нетно богатство в размер на съответно 2 и 3 милиарда долара, според изчисленията на Forbes.

Тенев се превърна в първия официален български милиардер, след като по-рано тази година влезе в класацията на престижното издание за най-заможните хора в света. Преди IPO-то неговото нетно състояние беше изчислявано на 1 милиард долара.

Дебютът на Robinhood на борсата му донесе оценка от $32 милиарда

Компанията на първия български милиардер вече струва $32 милиарда

Компанията дебютира на борсата в САЩ с единична цена на акциите от $38

По изчисленията на Bloomberg Billionaires Index нетното богатство на българският съосновател на Robinhood след дебюта на компанията на борсата е 2,4 милиарда долара. А това на Бат възлиза на 2,8 милиарда долара.

Причината за разминаването е, че двете издание използват различна методология за пресмятането на нетното богатство, както и отразяват движенията по него на различен период от време.

И двете медии обаче посочват една важна подробност - че двамата предприемачи ще получат правото върху акции на стойност от още милиарди долари, ако компанията постигне заложената цел книжата ѝ да поскъпнат до 300 долара в следващите 8 години.

8 години назад пък Тенев и Бат основават Robinhood. Днес платформата има 17,7 милиона потребители на месечна база, а над половината от тях правят първите си инвестиции чрез компанията.