Джеф Безос и трима други технологични магнати се готвят да защитят бизнеса си в изслушване пред американския Конгрес, свързано с опасенията от монопол в сектора. Независимо от обвиненията в тази посока, тяхното нетно богатство расте при това с бързи темпове, независимо от тежкото положение, в което се намира икономиката.

Само основателят на Amazon е успял да добави 63,6 милиарда долара към нетното си състояние от началото на годината. Още по-впечатляващото е, че за ден той спечели рекордните 13 милиарда долара след скок в цената на акциите на онлайн платформата.

В резултат на това най-богатият човек в света е напът да счупи нов рекорд - стойността на управляваните от него активи да мине границата от 200 милиарда долара, показват данните от Bloomberg Billionaires Index.

Безос добави към богатството си $13 милиарда само за ден

Безос добави към богатството си $13 милиарда само за ден

Само през 2020 година състоянието на Безос нарасна със 74 милиарда долара

Друг от технологичните лидери - Марк Зукърбърг, също успя да забогатее доста през иначе тежката 2020 година. Неговото нетно богатство е нараснало с 9,1 милиарда долара от януари насам. Това му позволи да влезе в престижната група на милиардерите с над 100 милиарда долара - нещо, достигано освен от Безос и още от Бил Гейт и Бернар Арно.

"Ние направихме драматичен скок от икономиката на тухли и хоросан до онлайн икономика", коментира Луиджи Зингалес, който е професор по финанси в бизнес училището Booth в Чикаго.

"Вероятно такава трансформация би отнела значително по-дълъг период. Тя се случва в рамките на седмици вместо на години", обяснява той фактът, че дигиталната революция носи невиждано бърз темп на забогатяване на основните играчи в сектора.

Според изчисленията на Bloomberg общото богатство на технологичните милиардери сред топ 500 на най-богатите хора в света, се е удвоило от 2016 година - от 751 милиарда долара до 1,4 трилиона долара. Това е по-бърз ръст от този във всички останали сектори.

Как Илън Мъск стана петият най-богат човек в света?

Как Илън Мъск стана петият най-богат човек в света?

Само преди няколко месеца той е 31-ви по богатство

Нещо повече - седем от топ 10 на най-заможните хора в света са успели да стигнат до тази престижна класация благодарение на технологичния сектор. Те управляват общо 666 милиарда долара или със 147 милиарда долара повече в сравнение с 2019 година.

Сред големите победители е Илън Мъск, чието богатство нарасна повече от двойно до 69,7 милиарда долара, след рекордно поскъпване на акциите на Tesla. Индийският милиардер Мукеш Амбани се изкачи до топ 5 на най-богатите хора в света благодарение на дигиталната дивизия на своята империя Reliance Industries.

Заедно с това сред топ 10 на милиардерите само двама отчитат спад на богатството си и те оперират в други сектори. Това са французинът Бернар Арно, който управлява конгломератът в луксозната индустрия LVMH, както и инвеститорът Уорън Бъфет.

Мукеш Амбани влезе в топ пет на най-богатите хора в света

Азиатец влезе в топ пет на най-богатите хора в света

Богатството му набъбна с 18,8 милиарда долара от началото на годината