Изненадващо добри резултати за първата половина на 2021 година донесоха рекорден ръст на акциите на китайския автомобилен производител Great Wall Motors. А скокът на книжата донесе богатство в размер на милиарди долари само за ден.

Акциите на компанията скочиха с 16% до 6-годишен връх на борсата в Хонконг, след като стана ясно, че нетната ѝ печалба се е утроила за периода януари-юни в сравнение със същия период на миналата година.

От Great Wall обявиха, че показателят се е покачил до 3,49 милиарда юана или 539 милиона долара. Оперативните приходи са нараснали със 73 на сто до 62,1 милиарда юана.

Междувременно ръстът на книжата е донесъл 2,1 милиарда долара към богатството на председателя на компанията Уей Чиенджун. Така неговото нетно състояние е достигнало 24 милиарда долара, според изчисленията на Forbes. Това го поставя на 71-во място сред най-богатите хора в света.

През 2012 година започна производството на модели на китайската Great Wall в завода на "Литекс Моторс" в село Баховица до Ловеч. 3 години по-късно от базата у нас излизаха по 5000 автомобила годишно, а плановете бяха производството да достигне 8000 коли на година.

През 2017 година обаче "Литекс Моторс" влезе в процедура по несъстоятелност.

"Литекс моторс" АД влиза в процедура по фалит
Обновена

Производителят на колите Great Wall в България фалира

Тя е единствената компания, която прави автомобили у нас