От Южна Африка до Северна Америка и Европа се простира един от по-малко известните бизнеси на чешкия холдинг PPF Group - яхтите. Собственикът на bTV и Yettel има производствена база, но също така си партнира с някои от основните компании, които се занимават с отдаването под наем на луксозните плавателни съдове, пише чешкото издание Seznam Zprávy.

През пролетта на тази година PPF придоби южноафриканския яхтен производител Robertson & Caine. Начело на екипа от около 2300 работници е местният мениджър Тео Лоок, който преди това е ръководил голям местен производител на авточасти и акумулатори.

PPF Group строи офис в Букурещ за €60 милиона

Собственикът на bTV строи офис в Букурещ за €60 милиона

Сградата ще удвои имотните активи на PPF в Румъния

Сега той има задачата да намери нови клиенти за портфолиото от 3 различни модела катамарани, струващи между 750 000 и 1,5 млн. долара бройката - по над 200 бройки на година, което ѝ дава трето място в световен мащаб в някои категории.

Както отбелязват от Seznam Zprávy, търговският модел на R&C е особен - яхтите директно отиват на пристанището на Кейптаун при компанията Travelopia, която след това реално извършва сделките по продажба или отдава плавателните съдове под наем.

Тъй като светът е малък, Travelopia е на американския фонд KKR, който пък е акционер в собственика на Vivacom - United Group.

От 2021 г. PPF има и съвместен бизнес с френската Groupe Beneteau Blue Sea Holding - друг корабостроител от луксозния сегмент, който освен това контролира още две компании за отдаване на яхти, които са на водещи позиции в света с общо 1000 плавателни съда. В групата е и онлайн платформа за резервиране на яхти, като общо приходите достигат 1,5 млрд. долара годишно, коментира пред чешкото издание комуникационният директор на PPF Леош Рушек.

Холдингът увеличава дела си и в американската компания MarineMax, която е най-големият търговец на нови и употребявани яхти.

Иржи Шмейц оглавява PPF Group

Промяна в ръководството на компанията, която притежава bTV и Yettel

Той заема мястото на Ладислав Бартоничек

Босът на PPF Иржи Шмейц също има интерес в сферата - неговата Emma Capital изгражда мрежа от яхтени пристанища в Хърватия.