Москва и Московска област, Санкт Петербург и Ленинградска област са регионите, в които живеят най-голям брой милионери от глава на населението в Русия. Това пише РБК, позовавайки се на проучване на анализатори от Центъра за управление на богатството и филантропията. Според експертите около 100 000 милионери живеят само в столицата и в Московска област.

В класацията влизат още Санкт Петербург и Ленинградска област - с 28 000 богаташи, Краснодарски район - с 12 000, Ростовска област - с 6 000 и Татарстан - с 5,5 000 милионери.

За първи път Forbes представи рейтинг на влиятелните руски инвеститори

За първи път Forbes представи рейтинг на влиятелните руски инвеститори

Челното място заема Денис Свердлов

В изчислението на богатите руснаци влиза и собственост на жилища на стойност от над 10 милиона рубли, както и на луксозни автомобили, които подлежат на по-голямо данъчно облагане. Общо между 15 и 17% от милионерите разполагат с тези неща и харчат и инвестират парите си предимно в Русия.

Според експертите резултатите от това проучване могат да бъдат полезни за банковите услуги в страната.

С колко забогатяха руските милиардери през 2021-а. Кои са в Топ 10?

С колко забогатяха руските милиардери през 2021-а. Кои са в Топ 10?

Общото им богатството на е нараснало с 39,4 млрд. долара от началото на годината

"Ако се окаже, че в някои региони има значителна липса на взаимодействие между институциите и богатите хора, частното банкиране трябва да разгледа по-внимателно възможностите за работа там", коментира Олег Шибанов, който е директор на финансовия център "Сколково-НЕС".

Наскоро ръководителят на Комисията на Държавната дума по финансовия пазар - Анатолий Аксаков, предложи да се повиши ставката на данъка върху доходите на богатите руснаци до 35%. Това, според него, ще позволи на държавата да насочва повече средства към нуждаещите се. Какъвто е скандинавският модел на управление.