Жилищата в България са станали три пъти по-достъпни за последните пет години. Докато през 2008 г. за плащането на жилищна вноска е отивала заплата и половина, сега тя се покрива от половин заплата, изчисляват брокерите.

Сметките показват и доколко българите могат да си позволят купуването на жилища, като преплитат средната работна заплата за страната, цената на имотите и лихвите в дадения момент.

През 2000 г. средната работна заплата в страната е била 224 лв., а средната цена на жилище малко над 19 000 лв. Лихвите тогава са били доста високи - около 15%, което означава, че за покриването на едномесечна вноска е отивала малко повече от цяла заплата.

През 2008 г., когато беше бумът на строителството и купуването на жилища, цените им са били съответно най-високи. Въпреки че заплатите са били двойно по-големи от 2000 г. и лихвите са били по-изгодни, за покриването на кредита е отивала заплата и половина, предаде бТВ.

В момента за покриване на месечната вноска за жилище отива точно половин заплата. Това е възможно при средна работна заплата за страната от малко над 800 лв., средна цена на жилищата около 51 000 лв. и лихви около 8%.

За последните 15 години лихвите у нас са паднали наполовина - от 16 на 7 на сто. Средната работна заплата се е увеличила 4 пъти - от 220 на 800 лв. Цените на жилищата пък след пика през 2008 г. са паднали до нивата от преди 10 години.

Доказателство за благоприятните условия е ръстът в продажбата на жилища - след продължителния спад предходните години, през 2013 г. пазарът за първи път отчита сериозен ръст от близо 15%.

Прогнозата на брокерите е, че през 2014 г. жилищата ще станат още по-достъпни, защото се очаква лихвите да паднат още, заплатите да се повишат малко, а жилищата да запазят цените си.