Общините трябва да изпълняват своите отговорности за управление на отпадъците, защото нерешаването на тези въпроси се отразява негативно на данъкоплатците, каза днес министър Джевдет Чакъров пред журналисти.

Той участва в среща във Велико Търново, на която бяха обсъдени въпроси, свързани с изграждането на регионалното депо за отпадъци. Заедно с още пет регионални депа - Стара Загора, Варна, Борово, Левски, Костенец и Луковит, проектът за депото във Велико Търново е включен във финансова мярка, одобрена от Европейската комисия, по която се отпускат средства за техническа помощ.

Към момента все още няма избрана площадка, която трябва да бъде определена със съгласието на всички общини, които ще обслужва регионалното депо. Ако закъснее изборът на площадка, това би затруднило изпълнението на проекта за техническа помощ.

Не бива да се допуска проблем като този в Пазарджик, където заради това, че общините не постигнаха съгласие, ще бъдат загубени средствата, отпуснати по ИСПА за техническа помощ и общините ще трябва да намират сами средства за решаване на въпросите с отпадъците, каза министърът.

Той посочи, че за техническа помощ за регионалното депо във Велико Търново са предвидени 1 200 000 евро.

Сроковете за реализацията на финансовата помощ от ИСПА ни притискат, подчерта министър Чакъров. Той съобщи, че на днешната среща е решено още в началото на следващата седмица всички общини, които ще обслужва регионалното депо във Велико Търново ще направят отново преглед на 23-те възможни площадки.

На журналистически въпроси защо се предвижда изграждане само на депа, а не и на заводи, заместник-министър Чавдар Георгиев отговори, че в Националната програма за управление на отпадъците е предвидено първо изграждане на базисна система от 54 регионални депа и едва след това ще се мисли и за други възможности, като изграждане на заводи и инсталации.

Той призова общините да са по-активни и да подготвят и да подават проекти за закриване и рекултивация на депата, които не отговорят на изискванията, защото има предвидени за това средства в Оперативната програма „Околна среда".