От началото на годината до момента БТК напълно е цифровизирала телекомуникационните си мрежи в деветнайсет областни български града, съобщиха от компанията.

Само през изминалия месец Българският телеком премахна аналоговите централи в тринайсет града на страната. Това са Сливен, Хасково, Кюстендил, Враца, Добрич, Ямбол, Плевен, Благоевград, Разград, Ловеч, Смолян, Търговище и Габрово.

На предишен етап бяха модернизирани централите в Монтана, Кърджали, Стара Загора, Силистра, Пазарджик и Перник. До момента БТК е инвестирала над 60 милиона лева в проекта и до края на годината ще постигне 100% цифровизация във всичките 27 областни града в страната.

„Ние в БТК непрекъснато модернизираме комуникационната си инфраструктура", заяви Севдалин Станев, Главен директор "Експлоатация и архитектура на фиксираната мрежа". „По този начин удовлетворяваме нарастващите изисквания на нашите клиенти и им предоставяме все по-конкурентни и гъвкави телекомуникационни решения", допълва Станев.

Абонатите на БТК в 19-те града вече могат да се възползват от предимствата на цифровата мрежа. Премахват се така наречените „дуплексни" телефони, които не позволяваха на двата свързани абоната с различни номера да говорят едновременно.

В края на миналата година в резултат на вложените инвестиции беше постигната между 50 и 78 % цифровизация в различните областни градове. През 2006 г. компанията продължи да инвестира в цифровизацията на мрежата в 27-те областни центрове.

Чрез инвестиционната програма БТК продължава успешно да изпълнява поетите ангажименти по Глава 19 "Телекомуникации и информационни технологии" към Европейския съюз по отношение на цифровизация на мрежата в страната.