Американските власти започват масови проверки на връзките между руският милиардер Роман Абрамович и Кремъл, тъй като фирма на Абрамович се готви да закупи американската Oregon Steel за сумата $2.3 млрд, пише днес Financial Times.

Икономическите експерти във Вашингтон са се зарекли да проучат изключително внимателно цялата сделка и всички свързани лица и фирми, особено ако се докаже, че Абрамович оперира от името на руското правителство.

Американските икономисти смятат, че Абрамович е в много тесни връзки с руския президент Путин. Руската металургична компания „Евраз" е юридическото лице, под чието име Роман Абрамович се опитва да придобие американската компания Oregon Steel.

„Евраз" и Oregon Steel ще внесат в американската комисия за контрол на чуждите инвестиции, молба за одобрение на сделката. Анализатори коментират, че ако сделката се сключи нормално, това ще е най-голямата руска инвестиция в САЩ за всички времена.

От руската компания заявиха, че не се притесняват от тежките проверки, които се водят по адрес на Абрамович, тъй като традиционно металургията в САЩ не се смята за чувствителен сектор. Адвокатите, които работят по подобни дела споделят, че връзките на Абрамович с Путин могат сериозно да объркат плановете като дори да развалят сделката.

Белият дом е силно обезпокоен от руския начин на правене на бизнес особено след негативните новини около Газпром и скандалът с газовите полета на Сахалин. Поражда се съмнение за демократичността на управление на активите в страната, като все повече се търсят връзки между едрият руски бизнес и амбициите на Кремъл за световно величие.  

Припомняме, че Роман Абрамович продаде дела си в петролната компания Сибнефт на Газпром миналата година за $13 млрд. Тогава президентът на футболния клуб Челси придоби 41% от компанията „Евраз", сделка в която много анализатори виждат сянката на Кремъл.