Албания е на прага на сериозна енергийна криза и ако този недостиг продължава, Албания ще понесе многомилиардни загуби. До този извод са достигнали албанските енергетици, като сериозната енергийна криза е предизвикана предимно от спирането на 3-ти и 4-ти блок на българския АЕЦ "Козлодуй", съобщи ИТАР ТАСС.

В тази връзка премиерът на Република Албания Сали Бериша се обърна към страните от ЕС с молба да преразгледат възможността за възобновяване на работата на 3-ти и 4-ти блок на българския АЕЦ, чиято дейност спря на 31 декември 2006 г по искане на Брюксел.

"Аз се обръщам с молба към ЕС да разгледа нашето предложение за възобновяване работата на двата реактора", се казва в официалното съобщение на Бериша. -Надявам се, че страните от ЕС, ще чуят гласа на Албания и другите балкански държави, тъй като в Албания възникнаха твърде сериозни проблеми с недостиг на електроенергия, след като спряха двата реактора".

В правителственото изявление се подчертава, че преди няколо седмици в Република Албания е започнало подаване на електричество в домовете и промишлените предприятия между 4 и 8 часа в денонощието, след като миналата година в страната е започнала остра енергийна криза.

Една от причините е силната суша от последните 20 години, която е довела до преустановяване работата на хидроелектростанциите в страната.

В този страшен за страната момент на помощ се притече България, която се съгласи да доставя електричество, осигурявано благодарение на работещите 3-ти 4-ти блок, пише Бериша.

Искането на ЕС двата реактора да бъдат затворени, по оценка на местните специалисти, ще има отрицателни последици не само за Албания и Македония, но и за Гърция.

В последните месеци на миналата година повече от 60% от енергийните нужди на Албания и 50% на Македония са се обезпечавали чрез внос на електричество от България.

Македония частично е преодоляла тази зависимост, като е увеличила мощността на някои ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове, но в Албания положението е много по-сложно, се казва в обръщението на Сали Бериша към ЕС.

Тази енергийна криза ще върне Албания 10 години назад, последствията от което е трудно да се предскажат.

Както Money.bg писа вчера, българският премиер Сергей Станишев даде отрицателен отговор на молбата на албанския си колега за възобновяване доставките на електричество за Албания.

Междувременно Станишев официално призна, че недостигът на електроенергия ще се усети не само в Албания и Гърция, но и в други страни от региона, заради спирането на двата енергоблока.