БТК най-вероятно е вече собственост на американска инвестиционна компания, обявиха източници на в. "Труд".

От наддаването за компанията са отпаднали най-богатите кандидати - дубайската "Огер телеком" и турската "Тюрксел", съобщава вестника.

Близкоизточните инвеститори бяха готови да броят 1,9 млрд. евро за БТК, но явно цената не е била единствено решаваща, коментира "Труд".

Новият собственик ще е финансовият консорциумът "Тексас Пасифик" - "Уорбърг Пинкъс" или инвестиционния фонд "Мид Юръп Партнерс".

Вестникът съобщава, че в София се очаквал да пристигне досегашният собственик - милиардерът Тор Бьорголфсон, за да финализира сделката.

Представител на Бьорголфсон е заявил, че продажбата ще бъде извършена най-вероятно на 11 юни, когато изтича тригодишната забрана за продажба на мажоритарния дял от БТК.

Според агенцията „Ройтерс" във финалната надпревара за българския телеком са останали две компании - един стратегически и един финансов инвеститор. Източник близък до сделката е съобщил, че на финалната права за закупуването на 65 процентната опция от капитала на БТК са останали дубайският телеком "Огер телеком" и американски частен инвестиционен фонд.

Според агенцията, сделката е навлезнала в своята финална част, като се очаква да бъде окончателно финализирана до няколко седмици.

Най-близко до победата от стратегическите инвеститори е дубайския телеком, а битката между финансовите инвеститори ще се реши между консорциума "Тексас Пасифик" - "Уорбърг Пинкъс" и инвестиционния фонд "Мид Юръп Партнерс".

Към момента собственик на 65 процентната опция върху капитала на БТК държи американската компанията „Адвент Интернешънъл", която се управлява именно от милиардера Тор Бьорголфсон.

„Адвент Интернешънъл" закупи мажоритарния дял от БТК в приватизационната процедура през юни 2004 г. за сумата от 280 млн. евро, а в момента този дял от българския телеком се оценява на стойност между 1.2 и 1.3 млрд. евро.

Припомняме, че от БТК прогнозираха спад в нетната си печалба през следващите две години поради намаляващия й пазарен дял в страната и понижаването на цените на телекомуникационните услуги в България.

Печалбата на българския телеком се очаква да се понижи с 16% до 116.6 млн. лв. през тази година и до 105.6 млн. лв. през 2008 г., въпреки очакван ръст в приходите през двете финансови години.